Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές με την προσοχή στην ουκρανική κρίση

Τα updates από την Ουκρανία αναμένουν οι επενδυτές. Ανοιχτός σε διπλωματικές λύσεις δηλώνει ο Πούτιν. Μέτριες κυρώσεις κατά Ρωσίας από τη Δύση. Η Φρανκφούρτη κερδίζει 0,8%.

Θετικά οι ευρωαγορές με την προσοχή στην ουκρανική κρίση

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Φρανκφούρτη κερδίζει 0,8%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 1%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο 1,1%.

Οι παγκόσμιες αγορές δέχθηκαν πλήγμα από τα γεγονότα στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα σε δύο αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η κίνηση ήρθε αφότου ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν κυρώσεις στη Ρωσία νωρίτερα την Τρίτη και οι ΗΠΑ ακολούθησαν αργότερα μέσα στην ημέρα με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει μια πρώτη δόση κυρώσεων κατά της χώρας, με στόχο τις ρωσικές τράπεζες, το δημόσιο χρέος της χώρας και τρία άτομα.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα είναι έτοιμη να αναζητήσει «διπλωματικές λύσεις» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «τα συμφέροντα της Ρωσίας, η ασφάλεια των πολιτών μας, είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Τα futures στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ ήταν συγκρατημένα υψηλότερα στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Τρίτης μετά το κλείσιμο του S&P 500 σε περιοχή διόρθωσης, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι οι προοπτικές για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve μετά τον Μάρτιο μπορεί να γίνουν λιγότερο σαφείς εάν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν καθώς οι εντάσεις Ουκρανίας-Ρωσίας αυξήθηκαν και η απόδοση του δείκτη αναφοράς του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 2% καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v