Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στην ουκρανική κρίση

Αλμα 2,9% για τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη και 3% για το Μιλάνο.

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στην ουκρανική κρίση

Ανοδικά κινούνται τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη στη συνεδρίαση της Παρασκευής εν μέσω ανησυχιών για την κρίση στην Ουκρανία αλλά και αξιολογώντας τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν. 

Κέρδη 2,9% για τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη και 3% για το Μιλάνο. Ο ρωσικός δείκτης Moex (σε ρούβλια) κερδίζει κάποιο από το χαμένο έδαφος και ενισχύεται 19% μετά τη χθεσινή βουτιά που έφτασε και στο -40% ενώ ο δείκτης RTSΙ (σε δολάρια) κινείται ανοδικά κατά 25%, μετά τη χθεσινή κατρακύλα.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη προελάσει στην Ουκρανία, αναγνώρισε το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, κατά τον ίδιο, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου. Μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Στην οικονομική πλευρά των ρωσοουκρανικών εξελίξεων, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει περίπου 300 δισ. δολάρια σε ξένο νόμισμα στο εξωτερικό -- αρκετά για να διαταράξει τις χρηματαγορές εάν παγώσουν από κυρώσεις ή μετακινηθούν ξαφνικά για να τις αποφύγει. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτό υποστηρίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse, Group Zoltan Pozsar, ο οποίος ανέλυσε δεδομένα από την Τράπεζα της Ρωσίας και τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να υπολογίσει το ποσό.

Στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, κατά 0,3% υποχώρησε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). 

Σύμφωνα με στοιχεία της Destatis, η εξέλιξη του ΑΕΠ ήταν ωστόσο πιο θετική από ό,τι είχε ενημερώσει τον Ιανουάριο, τόσο για το τέταρτο τρίμηνο (-0,3%) όσο και για ολόκληρο το έτος 2021 (+2,9%) ). Τον Ιανουάριο εκτιμούσε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε από 0,5% ως 1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 ενώ για όλη την περασμένη χρονιά εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη είχε τρέξει με 2,7%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v