Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο sell off στις ευρωαγορές, άλμα πάνω από 20% για το φυσικό αέριο

Η Φρανκφούρτη χάνει 3,5%, το Λονδίνο 3,1%, το Παρίσι 3,7%. Συνεχίζει την ανηφόρα το πετρέλαιο. Κλειστό έως τουλάχιστον τις 9 Μαρτίου το χρηματιστήριο στη Μόσχα. Βουτιά 6,4% για το ρούβλι. Σε χαμηλό διετίας το ευρώ.

Νέο sell off στις ευρωαγορές, άλμα πάνω από 20% για το φυσικό αέριο

Μεγάλες απώλειες στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Φρανκφούρτη χάνει 3,5%, το Λονδίνο 3,1%, το Παρίσι 3,7%, η Μαδρίτη 2,8% και το Μιλάνο 5%. Ο DAX έφτασε σε χαμηλό 52 εβδομάδων. Από το πρόσφατο υψηλό του, ο δείκτης έχει χάσει 17%, πολύ περισσότερο από ό,τι ο S&P 500.

Κλειστό μέχρι τουλάχιστον τις 9 Μαρτίου το χρηματιστήριο στη Μόσχα. Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν νωρίτερα οι ασιατικές μετοχές.

Ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στην περιοχή, προκαλώντας πυρκαγιά, η οποία ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε το πρωί από την υπηρεσία έκτακτων αναγκών της χώρας, έσβησε. Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές ότι το εργοστάσιο το έχουν πλέον καταλάβει οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Στο διπλωματικό πεδίο, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει και τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Την ίδια ώρα ωστόσο, ο  πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει γίνει στόχος τριών απόπειρων δολοφονίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή την περασμένη Πέμπτη, όπως ανέφεραν οι Times. Ο Ουκρανός ηγέτης κατάφερε να αποφύγει τις προσπάθειες, καθώς έλαβε πληροφορίες από Ρώσους που αντιτίθενται στις ενέργειες της Μόσχας στη χώρα. 

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι φόβοι για κυρώσεις της Δύσης έχουν διαταράξει τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, ενώ η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο τρόμαξε τις αγορές. To αμερικανικό αργό ενισχύεται 3,4%, στα 111,25 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 3,1%, φτάνει στα $113,91.

Ανοδικά γυρίζει η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου, μετά την προηγούμενη καθοδική κίνηση - ανεβάζει ταχύτητα η άνοδος (20%) και φτάνει στα 196,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες έχει κάνει ράλι, φτάνοντας μία ανάσα από τα €200.

Αλμα κάνουν τα εμπορεύματα αυτή την εβδομάδα, με το σιτάρι να εκτοξεύεται σχεδόν 40%

Να κερδίσει κάποιο από το χαμένο έδαφος προσπάθησε τις πρωινές ώρες το ρούβλι. Ωστόσο, πλέον χάνει 6,4% με την ισοτικμία στα 116,55 ρούβλια ανά δολάριο. Απώλειες για το ευρώ. Με πτώση 0,5% αλλάζει χέρια στο 1,10 δολάριο, στις £0,82 και στα 127,12 γεν.

Χαμηλότερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Κατά οκτώ μονάδες βάσης υποχωρεί του 10ετούς γερμανικού, στο -0,06% και κατά επτά μονάδες βάσης του 10ετούς αμερικανικού, στο 1,76%.

Οπου φύγει-φύγει οι επενδυτές από τις ευρωπαϊκές μετοχές, εκροές $6,7 δισ.

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ωθεί τους επενδυτές να αποχωρήσουν από τις ευρωπαϊκές μετοχές όπως ποτέ άλλοτε, εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων πληθωρισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της Bank of America.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές που έχουν καταγραφεί ποτέ, φτάνοντας στα 6,7 δισ. δολάρια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου, όπως έγραψαν οι αναλυτές, επικαλούμενοι στοιχεία της EPFR Global. Οι εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές προκάλεσαν την πρώτη εκροή για τις παγκόσμιες μετοχές, ύψους 5 δισ. δολαρίων, των τελευταίων δέκα εβδομάδων.

Οι επενδυτές στράφηκαν σε μετρητά και χρυσό, με τα αμοιβαία κεφάλαια να προσελκύουν 46,3 δισ. δολάρια -ήταν η μεγαλύτερη εισροή των τελευταίων εννέα εβδομάδων, ενώ 1,9 δισ. δολάρια πήγαν σε χρυσό.

 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v