Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρή άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των εξελίξεων στη Σύνοδο Κορυφής και την πιθανή ενεργειακή συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ. Σταθεροποιητικά το πετρέλαιο, που παραμένει πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν μικρή άνοδο την Παρασκευή μετά την υπόσχεση των δυτικών κυβερνήσεων για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την προσπάθεια του Πούτιν να στηρίξει το ρούβλι, απειλώντας ότι θα είναι το νόμισμα στο οποίο θα γίνονται οι ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας. 

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,41% στις 14.329 μονάδες, με τον CAC στο Παρίσι να καταγράφει κέρδη 0,28% στις 6.573 μονάδες και ο FTSE 100 κινείται σταθεροποιητικά, στις 7.466 μονάδες. Μικρή άνοδο 0,11% για τον ευρύτερο δείκτη Euro Stoxx 50.   

Το πετρέλαιο εμφανίζει οριακές μεταβολές, αλλά παραμένει πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, στα 112,5 δολάρια στη Νέα Υόρκη. Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται πάνω από 50% μέχρι στιγμής το 2022 λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και διαταραχές στην προσφορά. 

Οι δυτικοί ηγέτες που συναντήθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες υποσχέθηκαν περισσότερες κυρώσεις. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι είχαν σκοπό να «αυξήσουν τον πόνο» στον Πούτιν. Όμως οι ηγέτες δεν έδωσαν λεπτομέρειες για πιθανές νέες κινήσεις.

Ο Πούτιν απείλησε ότι θα απαιτήσει από τους Ευρωπαίους πελάτες που βασίζονται στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας να πληρώνουν σε ρούβλια. Αυτό θα αύξανε τη ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα, ωθώντας προς τα πάνω μια συναλλαγματική ισοτιμία που έχει υποχωρήσει λόγω των κυρώσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την Πέμπτη αυτό το ενδεχόμενο, δημιουργώντας ενδεχομένως μια σύγκρουση για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v