Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές με τους δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι να κερδίζουν πάνω από 2%. «Άλμα» για τις τιμές πετρελαίου. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις μετρήσεις πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 0,3% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο. Τον Μάρτιο είχε πραγματοποιήσει άλμα 1,2%, το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2005.

Σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 8,3%. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια επιβράδυνση από τον περασμένο Αύγουστο.

Νωρίτερα, στο 7,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή (Destatis).

«Ο ρυθμός πληθωρισμού έφτασε σε ιστορικό υψηλό για δεύτερο μήνα από την επανένωση της Γερμανίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Destatis, Δρ. Georg Thiel.

Τον Μάρτιο είχε φτάσει στο 7,3%, με κύριο οδηγό την εξέλιξη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Αυτό που ξεχωρίζει στον Απρίλιο είναι οι άνω του μέσου όρου αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, γεγονός που δείχνει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,74% στις 427 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,44% στις 7.347 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,17% στις 13.828 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,50% στις 6.269 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανό να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς, ενώ μια αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει μόλις «λίγες εβδομάδες» αργότερα, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η προσδοκία μου είναι ότι αυτές (οι αγορές ομολόγων) θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέδριο στη σλοβενική πρωτεύουσα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημειώνει άνοδο 4,6% στα 107,18 δολάρια και η τιμή WTI κινείται υψηλότερα 5,3% στα 105,09 δολ. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,9% στα 1.841 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0537 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v