Βγαίνει αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας, ενώ επιστρέφει πάνω από την ισοτιμία με το δολάριο το ευρωπαϊκό νόμισμα. Κέρδη και για το πετρέλαιο.

Βγαίνει αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά αλλά χωρίς... εντάσεις κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς μετράμε αντίστροφα για την τοποθέτηση του προέδρου της Fed στο Jackson Hole. Ως προς αυτό συμβολή είχε και η ανακοίνωση για οριακή μεν, ανάπτυξη δε, της γερμανικής οικονομίας το β' τρίμηνο της χρονιάς.

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον DAX να κερδίζει έως και 0,8%, στη συνέχεια τα κέρδη περιορίστηκαν. Ετσι, ο DAX ανεβαίνει τώρα μόλις κατά 0,13%, όσο και ο FTSE 100 και ο CAC 40. Μάλιστα ο ισπανικός IBEX 35 γύρισε αρνητικός.

Ο ευρωπαϊκός Eurostoxx 6oo έχασε όλα τα αρχικά του κέρδη.

Το ετήσιο συμπόσιο της Fed ξεκινά σήμερα, με τον Πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να εκφωνεί ομιλία αύριο Παρασκευή. Οι επενδυτές θα ακούσουν τις θέσεις σχετικά με την τροχιά σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και εάν διαφαίνονται μειώσεις των επιτοκίων στο τέλος του τρέχοντος κύκλου.

Ο Luke Bartholomew, ανώτερος οικονομολόγος στο Abrdn, είπε ότι ο Πάουελ μπορεί να χρησιμοποιήσει την ομιλία για να εκφράσει ένα «mea culpa» σχετικά με την πρόβλεψή του πριν από ένα χρόνο ότι ο πληθωρισμός θα είναι «παροδικός» και για να καταδείξει τι έμαθε η Fed σχετικά με τις τιμές τον περασμένο χρόνο.

«Ο Πάουελ είναι πιθανό να τονίσει ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά προτού η Fed αισθανθεί άνετα ότι έχει γυρίσει αποφασιστικά τα πράγματα σε ότι αφορά την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η αγορά συμπεριφέρθηκε πρόσφατα σαν η Fed να έχει απομακρυνθεί από τη "γερακίσια" στάση της», δήλωσε ο Bartholomew σε email την Τετάρτη.

Τα futures για τη Wall Street κινούνται επίσης με οριακές μεταβολές. Χθες οι αμερικανικές μετοχές διέκοψαν ένα τριήμερο σερί απωλειών . 

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα σημειώνει άνοδο 0,4%, στα 1,0001 δολάρια. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων υποχώρησε ελαφρά στις 108,62 μονάδες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 95,37 δολάρια το βαρέλι. Το Brent σκαρφάλωσε στα 101,83 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός κινείται ελαφρά υψηλότερα με την spot αγορά να είναι στα 1.756,78 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v