Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά την ΒοΕ

Κέρδη στα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά από τέσσερις μέρες πτώσης. «Άλμα» 3,8% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Τράπεζα της Αγγλίας για να ανακόψει την κρίση στις αγορές κρατικών ομολόγων.

«Η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 28 Σεπτεμβρίου», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εγγυηθεί τυχόν ζημίες.

Επιπλέον, στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται οι ζημιές στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν σαμποτάζ. «Oι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Κομισιόν προειδοποιεί για την «ισχυρότερη πιθανή απάντηση» αν δεχθούν επίθεση ενεργειακές υποδομές της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να πέσει κατά 5,7 μονάδες σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, για να φτάσει στις -42,5 μονάδες, όπως ενημέρωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς, GfK. Η κύρια αιτία της πτώσης αυτού του μήνα είναι η μείωση των προσδοκιών για το εισόδημα, που υποχώρησε στις -67,7 μονάδες, τη χαμηλότερη ένδειξη από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση αυτής της τιμής το 1991.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3% στις 389 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 7.005 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,36% στις 12.183 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,19% στις 5.765 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 3,8% στα 81,49 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύεται 2% στα 1.668 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 1,1% έναντι του δολαρίου στο 0,9702 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v