Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη χάνει 2,5%, το Λονδίνο 2,1%, το Παρίσι υποχωρεί 2,2%, η Μαδρίτη 2,7% και το Μιλάνο 3,1%.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές απώλειες για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες βαθαίνουν περισσότερο τις μεσημεριανές ώρες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες από την περιοχή και όχι μόνο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη - στην έβδομη συνεχόμενη άνοδο και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%, μια μετατόπιση που φέρνει ένα τέλος σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια και έδειξε ότι οι αυξήσεις θα συνεχίσουν να έρχονται. Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με πτώση την Πέμπτη - ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημερήσια πτώση τους.

Στην οικονομική ειδησεογραφία της ημέρας, η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη έγινε πιο βαθιά αυτό τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, όπως έδειξε έρευνα την Παρασκευή.

Ο τομέας της μεταποίησης δέχθηκε χτύπημα από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ ο κυρίαρχος τομέας υπηρεσιών του μπλοκ υπέφερε καθώς οι καταναλωτές έμειναν στο σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος μήνας κάτω από το όριο των 50, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στην πολιτική επικαιρότητα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζονται να κλείσουν πολιτική συμφωνία εντός εβδομάδων που θα επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Οπως σημειώνει το Bloomberg, η προσπάθεια ανέβασε ταχύτητα από τότε που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια «μερική επιστράτευση» σε μια κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιθανότατα θα συμπεριληφθεί ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές. Ένα πλαφόν θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να συγκρατήσουν το κόστος του αργού και να χτυπήσουν τα έσοδα της Μόσχας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v