Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 1% σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι

Νέα πτώση για τη στερλίνα, υποχωρεί ξανά κάτω από το $1,07. Στο πιο αδύναμο από το 2008 το κινεζικό γουάν. Σαμποτάζ βλέπουν ΗΠΑ και ΕΕ στις ζημιές στο δίκτυο αγωγών αερίου Nord Stream. Κέρδη 9% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο.

Απώλειες 1% σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι

Αρνητικά πρόσημα για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι παγκόσμιες αγορές υποχωρούν λόγω των οικονομικών ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης. O DAX χάνει 0,9%, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,6%, ο CAC 40 κατηφορίζει 0,9%. Απώλειες 1,2% για τον ΙΒΕΧ και 1,5% για τον ΜΙΒ.

Το κλίμα στην Ευρώπη έρχεται μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση σε Ασία-Ειρηνικό, όπου οι αγορές υποχώρησαν σε χαμηλό δυόμιση ετών, αφότου ο S&P 500 έφτασε σε νέο χαμηλό για το 2022 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το κινεζικό γουάν προσγειώθηκε στο πιο αδύναμο σημείο από το 2008. Η ρουπία Ινδίας σημείωσε επίσης χαμηλό ρεκόρ. 

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται οι ζημιές στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν σαμποτάζ. «Oι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Κομισιόν προειδοποιεί για την «ισχυρότερη πιθανή απάντηση» αν δεχθούν επίθεση ενεργειακές υποδομές της ΕΕ. 

Στην οικονομική ειδησεογραφία, σφοδρή επίθεση στο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισ. λιρών εξαπέλυσε το ΔΝΤ, καλώντας την κυβέρνηση να «επαναξιολογήσει» το σχέδιο και προειδοποιώντας ότι το «μη στοχευμένο» πακέτο απειλεί να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό.

Υποχωρεί ξανά η βρετανική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς προσγειώνεται κάτω από το 1,07 δολάριο, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να χρηματοδοτήσει τον τελευταίο γύρο φορολογικών περικοπών. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η στερλίνα χάνει 0,7% στο 1,066 δολάριο.

Στην πολιτική επικαιρότητα, Ρώσοι ηγέτες κήρυξαν τη νίκη σε μια σειρά από «δημοψηφίσματα» στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, τα οποία καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ, καθώς το Κρεμλίνο κινήθηκε για να προσαρτήσει ένα μεγάλο κομμάτι κατεχόμενου ουκρανικού εδάφους μετά από μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, έγραψε στο επίσημο κανάλι του στο Telegram τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι τα δημοψηφίσματα τελείωσαν. «Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα», πρόσθεσε. «Καλώς ήρθατε στο σπίτι, στη Ρωσία».

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει 1,3%, στα 77,44 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια πτώση, βρίσκεται στα $85,13.  

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται δυόμιση μονάδες βάσης, στο 3,98%, ενώ του αντίστοιχου Bund διατηρείται στο 2,25%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v