Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Καθοδική τροχιά ακολούθησαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι. Οριακή άνοδος για τον γερμανικό δείκτη DAX 30. «Βουτιά» 4,6% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε μια σειρά από αυξήσεις φόρων και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, παρουσιάζοντας ένα σκληρό δημοσιονομικό σχέδιο, το οποίο είπε ότι είναι απαραίτητο μετά το πλήγμα που επέφερε στη δημοσιονομική φήμη της χώρας η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας.

Στο μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης ανήλθε στο 10,6% τον ίδιο μήνα, από 9,9% τον Σεπτέμβριο. Εναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 4,1%.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 11,5% ετησίως μετά την άνοδο κατά 10,9% του Σεπτεμβρίου. Εναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 4,4%.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση των επιτοκίων προχωρώντας σε άνοδο μόνο κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αρχικές συζητήσεις υποδηλώνουν έλλειψη δυναμικής για μια ακόμη μία κίνηση 75 μονάδων βάσης προς το παρόν, είπαν οι πηγές, αρνούμενοι να δώσουν τα ονόματά τους επειδή οι συζητήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ιδιωτικές. Εκτός κι αν υπάρξει κι άλλη έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού, μπορεί να ευνοηθεί ένα λιγότερο επιθετικό βήμα, είπαν.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,42% στις 428 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,06% στις 7.346 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 14.266 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,47% στις 6.576 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI «βουλιάζει» 4,6% στα 81,70 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,9 % στα 1.759 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0351δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v