Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα έριξε τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει ο γερμανικός δείκτης DAX 30. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου. Πιέσεις στον χρυσό.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τις έντονες αντιδράσεις στην Κίνα κατά των lockdowns που έχουν επιβραδύνει την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη και έχουν εκτοξεύσει την ανεργία των νέων στο 20%.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε ορθάνοιχτη τη βεντάλια επιλογών της για το μέγεθος και τον αριθμό των μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ, δηλώνοντας ότι θα εξαρτηθούν από σειρά μεταβλητών.

«Το πόσο πιο πέρα και πόσο γρήγορα πρέπει να προχωρήσουμε θα βασιστεί στα νέα δεδομένα και στις επικαιροποιημένες προοπτικές, στην επιμονή των κραδασμών, στην αντίδραση των μισθών και των προσδοκιών για πληθωρισμό, καθώς και στην εκτίμησή μας για τον αντίκτυπο της πολιτικής στάσης μας», είπε η Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, με ποσό-ρεκόρ υποχώρησε ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά της ευρωζώνης όπως και οι καταθέσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη Δευτέρα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα στοιχεία έδειξαν ότι το χρηματικό ποσό που ρέει γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος των 19 χωρών έχει αντιστραφεί μετά από σχεδόν μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης που προκλήθηκε από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Το συνολικό ποσό των χρημάτων που διατηρούνται σε καταθέσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, εξαιρουμένων εκείνων των κεντρικών κυβερνήσεων, μειώθηκε κατά 64 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη πτώση από το 2014. Η κίνηση αντανακλούσε εν μέρει «έναν έκτακτο τεχνικό παράγοντα» που προκλήθηκε από την αντιστροφή μιας προσωρινής κατάθεσης από οίκο εκκαθάρισης.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,65% στις 437 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,17% στις 7.474 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,09 % στις 14.383 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,70% στις 6.665 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI ενισχύεται 0,4% στα 77,61 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.743 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0384 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v