Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο χάνει 0,1%, το Παρίσι κινείται ανοδικά κατά 0,1%, η Μαδρίτη κατά 0,3%, όπως και το Μιλάνο.

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Mικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία πρακτικά συνεδρίασης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει πρόοδο στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και προσπαθεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, εννοώντας ότι θα είναι μικρότερες μέχρι το τέλος της χρονιάς και το 2023.

«Η σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης πιθανότατα θα ήταν σύντομα κατάλληλη», αναφέρουν τα πρακτικά.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αντέδρασαν επίσης στις μετρήσεις PMI (δείκτης διευθυντικών στελεχών αγορών) του Νοεμβρίου της Τετάρτης από την ευρωζώνη, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι το νομισματικό μπλοκ των 19 μελών έχει εισέλθει σε ύφεση - έδειξε ωστόσο ότι επιβραδύνθηκε ελαφρά.

Στην ειδησεογραφία της ημέρας, τα ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται να διαφωνήσουν για το πώς να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου στη σημερινή τους συνάντηση, σε μία ακόμη προσπάθεια να συγκρατήσουν την ενεργειακή κρίση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 προσπαθεί να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου που έχουν χτυπήσει τη βιομηχανία, έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό και έχουν αφήσει τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας κινδυνεύει να στείλει ένα μήνυμα ότι η ενιαία απάντηση του μπλοκ στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο καταρρέει - ένα πολιτικό δώρο για τη Μόσχα το οποίο η Ευρώπη θέλει να αποφύγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v