Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. «Βουτιά» 4,5% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις μακροοικονομικές μετρήσεις εν αναμονή των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Ειδικότερα, με πιο αργό ρυθμό υποχώρησε η επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, αλλά η συνολική ζήτηση συνέχισε να κατηφορίζει, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες εν μέσω κρίσης πληθωρισμού, όπως έδειξε έρευνα την Τετάρτη.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Σύνθετου Δείκτη Υπεύθυνων Αγορών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, δείχνουν ότι διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για πτώση στο 47,0.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022 καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2023 και να εισέλθει σε ύφεση, όπως ενημέρωσε η Deutsche Bundesbank (Buba) στη μηνιαία έκθεσή της την Τετάρτη.

Η τράπεζα τόνισε ότι «η έκταση της ύφεσης είναι εξαιρετικά αβέβαιη». Σύμφωνα με την έκθεση, η αβεβαιότητα για τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς και οι υψηλές τιμές καταναλωτή επιβάρυναν την οικονομία. Ωστόσο, η τράπεζα σημείωσε ότι η έλλειψη φυσικού αερίου «μπορεί πιθανότατα να αποφευχθεί».

Στο μεταξύ, για ζημία έως και 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,6 δισ. δολάρια) το τέταρτο τρίμηνο προειδοποίησε η Credit Suisse Group.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη ανέφερε ότι αναμένει να καταγράψει ζημίες τόσο στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας όσο και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής λόγω των συνθηκών της αγοράς, των συνεχιζόμενων εκροών περιουσιακών στοιχείων πελατών και της πώλησης μη βασικών δραστηριοτήτων.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,60% στις 438 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,17% στις 7.465 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,04% στις 14.422 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,32% στις 6.679 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI «βουλιάζει» 4,5% στα 77,19 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει οριακή άνοδο 0,1% στα 1.742 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0368 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v