Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,2%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη επίσης ενώ το Μιλάνο 0,2%.

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις ειδήσεις από την Κίνα σχετικά με την πολιτική της για μηδενική Covid και αναμένουν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας της αμερικανικής οικονομίας που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι.

Οι κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έρχονται λίγο αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε προσωρινά σε πλαφόν $60 για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Το ανώτατο όριο τιμής, μια ιδέα που προτάθηκε από την Ομάδα των Επτά, εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση και από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ σε γραπτή διαδικασία την Παρασκευή.

Υπό το παραπάνω κλίμα, εκτοξεύεται το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς ρωσικού αργού, καθώς περισσότεροι ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων αποφεύγουν το εμπόριο, λίγες ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ οι αυστηρότερες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ιδιοκτήτες που εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να φορτώσουν ρωσικό αργό χρεώνουν περισσότερο. Οι ναύλοι από τη Βαλτική Θάλασσα προς την Ινδία συζητούνται στα περίπου 15 εκατ. δολάρια - ή 20 δολάρια ανά βαρέλι - για φορτώσεις μετά τις 5 Δεκεμβρίου, όταν ξεκινήσουν οι νέοι περιορισμοί της ΕΕ, σύμφωνα με ναυλομεσίτες. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση από 9 εκατ. με 11,5 εκατ. δολάρια που ήταν πριν.

Στο μέτωπο των δεδομένων, στα 6,9 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας τον Οκτώβριο, αυξημένο από το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Destatis την Παρασκευή. 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v