Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστάθεια στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε κλίμα αβεβαιότητας κινούνται οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη μετά την υποχώρηση της Wall Street τη Δευτέρα υπό τους φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Αστάθεια στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με ασταθή βηματισμό, σε υποτονικό χρημαστηριακό κλίμα παγκοσμίως αυτή την εβδομάδα.

Υποχωρεί 0,42% ο DAX. Χαμηλώνει 0,45% ο CAC 40. Διολίσθαίνει 0,35% 0 FTSE 100. O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,52%.

Η αστάθεια έρχεται στη σκιά της εικόνας μεικτών προσήμων στις ασιατικές αγορές κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την υποχώρηση της Wall Street τη Δευτέρα υπό τους φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Οι αναλυτές της αγοράς εξακολουθούν να αναμένουν σε μεγάλο βαθμό αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο.

Διευρύνονται οι απώλειες μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων στοιχείων για τον κατασκευαστικό τομέα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τον δείκτη Eurozone S&P Global Construction PMI να διαμορφώνεται στο 43,6 από 44,9.

 

Στη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρώπης που αγκομαχά, μια μικρή ανάσα δίνει η ανοδική κίνηση που κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες, μετά από σημαντικές πιέσεις, προσφέροντας μια χαραμάδα ελπίδας για τη βιομηχανία.

Η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, δίνει μάχη για την αναχαίτιση του πληθωρισμού σε συνθήκες συρρίκνωσης της οικονομίας, καθώς τα αυξημένα ενεργειακή κόστη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλούν αναταράξεις.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, έναντι διάμεσης πρόβλεψης για αύξηση 0,1%. Η αύξηση ωστόσο οφείλεται κυρίως σε μεγάλης κλίμακας παραγγελίες, χωρίς τις οποίες θα καταγραφόταν μείωση 1,2%, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής της Γερμανίας, κάτι που προβληματίζει σχετικά με τη διατηρησιμότητα της ανοδικής πορείας που καταγράφηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v