Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χλιαρή έναρξη εβδομάδας στις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,3%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι υποχωρεί 0,3%. Σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό και το όριο τιμής. Κατά 24% μειώθηκε η ζήτηση για αέριο από την Ευρώπη.

Χλιαρή έναρξη εβδομάδας στις ευρωαγορές

Με ελάχιστες μεταβολές κινούνται τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντισταθμίζοντας μια θετική τάση στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου οι μετοχές ενισχύθηκαν σήμερα καθώς η Κίνα χαλάρωσε τους κανόνες για τεστ Covid σε ορισμένες πόλεις και έδωσε σήμα ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερη χαλάρωση.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,3%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι υποχωρεί 0,3%, η Μαδρίτη 0,1%, ενώ το Μιλάνο παραμένει αμετάβλητο.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν κατά 2% υψηλότερα προτού συγκρατήσουν τα κέρδη τους στο 1%, καθώς ο ΟΠΕΚ+ παρέμεινε στην πολιτική του για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και καθώς η Κίνα χαλάρωσε ορισμένους από τους κανόνες του για τον κορωνοϊό.

Η συμμαχία παραγωγών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του συμφώνησε να παραμείνει στην πορεία της πολιτικής της όσον αφορά την παραγωγή, ενόψει εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό αργό.

Σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και το όριο τιμής. Από το μέτρο εξαιρούνται η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, λόγω του υψηλού βαθμού εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς. Στα $60 το όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση την Παρασκευή, επηρεασμένες από την πτώση των αμερικανικών αγορών καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ - έδειξαν ότι αυξήθηκαν κατά 263.000 τον Νοέμβριο, καταγράφοντας μεγαλύτερη άνοδο από την αναμενόμενη.

Ήταν η τελευταία μηνιαία έκθεση για την απασχόληση πριν από τη διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 13-14 Δεκεμβρίου, στην οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται να επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τις αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Κατά 24% μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου οι χώρες της ΕΕ τον Νοέμβριο, παρόλο που οι θερμοκρασίες έπεσαν, σε μία ακόμη ένδειξη ότι το μπλοκ καταφέρνει να μειώσει την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής δήλωσαν αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό-ρεκόρ στο στόχο τους, δηλαδή στο 2%.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη στο γερμανικό κανάλι Phoenix, ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσαν ότι η αυστηρότερη ώθηση της ΕΚΤ θα δαμάσει τελικά την αύξηση των τιμών που τρέχει επί του παρόντος πέντε φορές τον στόχο της.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v