Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Σε καθοδικό κανάλι παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές παρά την 10η σερί πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο σε ετήσια βάση κατά 4,9%, έναντι 5% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 5%.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,38% στις 463 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,29% στις 7.741 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,37% στις 15.896 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,49% στις 7.361 μονάδες.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να αποδέχονται ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν αυξήσεις επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο για να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι δύο επιπλέον αναμενόμενες αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης μπορεί να μην επαρκούν για να τιθασεύσουν τις τιμές καταναλωτή, σημείωσαν οι πηγές.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτική» σε παράγοντες που μπορεί να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, όπως η αύξηση των μισθών», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη.

«(Η ΕΚΤ πρέπει) να είναι εξαιρετικά προσεκτική σε αυτούς τους πιθανούς κινδύνους... ιδίως σε σχέση με τις αυξήσεις των μισθών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η Λαγκάρντ στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei και μεταδίδει το Reuters.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 1,1% στα 71,47 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,5% στα 2.031 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0974 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v