Πτώση στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές μετά από τρεις σερί ανόδους. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνει η ΕΚΤ στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης.

"Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά προβλέπεται να παραμένει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα", τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως τόνισε, η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% σε εύθετο χρόνο.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. H Λαγκάρντ επισήμανε ότι υπήρχε ευρεία συναίνεση πίσω από την απόφαση στο Δ.Σ.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,13% στις 464 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,34% στις 7.628 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,13% στις 16.290 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,51% στις 7.290 μονάδες.

Στο μεταξύ, η Ευρωζώνη κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 11,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, με το ποσοστό να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έλλειμμα στο Εμπόριο Αγαθών διαμορφώθηκε στα 14,1 δισ. ευρώ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 2,4% στα 69,90 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 1.968 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,9% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0935 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v