Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις πιέσεις της Πέμπτης. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

"Η ισχυρή αύξηση των τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ απαιτεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του υποδηλώνουν ότι θα χρειαστεί μια πιο περιοριστική στάση από ό,τι σήμερα, που θα διατηρηθεί σε μια διαρκή περίοδο, για να παραμείνουν σταθερές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο εγκαίρως», δήλωσε την Παρασκευή το ΔΝΤ, μια ημέρα αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη αύξησαν το κόστος δανεισμού για όγδοη διαδοχική φορά.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,54% στις 466 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,19% στις 7.642 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 16.357 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,34% στις 7.388 μονάδες.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, θα συρρικνωθεί φέτος και ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2%, τουλάχιστον μέχρι το 2025, ανέφερε σήμερα Παρασκευή η Bundesbank στην εξαμηνιαία ενημέρωσή της.

Οι νέες προβλέψεις ήρθαν μόλις μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για όγδοη συνεχή φορά και υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις προσδοκίες, παρά την ύφεση τον χειμώνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,5% στα 70,99 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,1% στα 1.972 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0925 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v