Η ιταλική δημοπρασία "μάζεψε" τις ευρωαγορές

Η κρίση χρέους στην ΕΕ αλλά και το αναποφάσιστο Eurogroup δημιουργούν νέες πιέσεις στις ευρωαγορές. Μάζεψε τις απώλειες 4% το Μιλάνο μετά την δημοπρασία εντόκων. Απώλειες στην Ασία νωρίτερα.

Πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα που οι πολιτικοί της ευρωζώνης «παλεύουν» για να περιορίσουν την κρίση χρέους της Ελλάδας και να αποτρέψουν μια μετάδοσή της στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου υποχωρεί κατά 1,56% στις 5.837 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες 1,87% στις 7.095 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 2,36% στις 3.718 μονάδες διαμορφώνεται ο δείκτης CAC του Παρισιού.

Πάντως τα ευνοϊκά αποτελέσματα της δημοπρασίας βραχυπρόθεσμων εκδόσεων του ιταλικού δημοσίου έσβησαν τις μεγάλες πρωινές απώλειες από το χρηματιστήριο του Μιλάνο και περιόρισαν τις ζημιές στις υπόλοιπες ευρωαγορές, ειδικά της "περιφέρειας" της ευρωζώνης.

Μετά την δημοπρασία, η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας, της UniCredit «γύρισε» θετικά και κινείται αυτή την ώρα 2,7% υψηλότερα στα 1,18 ευρώ.

Παράλληλα, θετικά λειτούργησε και η ανακοίνωση ότι η κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση της Ιταλίας ζήτησε ταχεία έγκριση, έως το τέλος της εβδομάδας, των μέτρων λιτότητας ύψους 40 δισ. ευρώ από το κοινοβούλιο. Τα υπόλοιπα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης έχουν επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμφωνήσουν σε ταχεία έγκριση των μέτρων, προκειμένου να εκτονωθούν οι έντονες πιέσεις που εκδηλώνονται στις αγορές.

Νωρίτερα, είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Unicredit στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, καθώς η μετοχή έκανε limit down στην αρχή της συνεδρίασης, υποχωρώντας κατά 7,11%. Σημαντικά χαμηλότερα και η μετοχή της Intesa Sanpaolo, που κατέγραφε νωρίτερα απώλειες 6,23%.

Το ξεπούλημα σε τραπεζικές και ασφαλιστικές μετοχές συνεχίστηκε στις πρωινές συναλλαγές και ο γαλλικός όμιλος BNP Paribas εμφανισε απώλειες 4,5%.

Πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η μετοχή της ταξιδιωτικής εταιρείας Thomas Cook Group διολισθαίνει 21% εξαιτίας προειδοποίησης για τα κέρδη.

Ο ιταλικός δείκτης FTMIB, ξεκίνησε την συνεδρίαση με κάθετη πτώση ως 4% αλλά αυτή την ώρα οι απώλειες περιορίζονται αισθητά, στο -1,27% και επαναφέρουν τον δείκτη ελαφρώς πάνω από τις 18.000 μονάδες. Η μεγάλη αρχική πτώση περιορίζεται και στην Ισπανία, όπου ο δείκτης IBEX υποχωρεί αυτή την ώρα 1,84%, ενώ στην Πορτογαλία οι απώλειες διαμορφώνονται στο 3,09%.

Με αισθητές απώλειες ξεκινούν την συνεδρίαση και οι αγορές futures της Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v