Αμήχανες οι αγορές με τις εξελίξεις στο Νότο

Προβληματίζει τους επενδυτές η εκτίναξη των ισπανικών spread έως το 6,5%. Σε χαμηλά 2012 οι ευρωπαϊκές μετοχές. Στροφή στην ασφάλεια γερμανικών και βρετανικών ομολόγων. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall.

Έντονη αναστάτωση προκαλείται στις αγορές καθώς οι επενδυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή κατάσταση: το ενδεχόμενο εξόδου κάποιας χώρας από την ευρωζώνη. Ενώ η Ελλάδα οδηγείται οριστικά πλέον σε νέες εκλογές και οι αναλυτές διαφωνούν ως προς το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη και τις τράπεζες, οι επενδυτές στρέφονται σε… ασφαλείς επιλογές.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για pain trade, εξηγώντας ότι οι επενδυτές -ιδίως οι θεσμικοί- προτιμούν τα ομόλογα της Γερμανίας παρά τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. Από την άλλη πλευρά, το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό τεσσάρων μηνών και στα χρηματιστήρια συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις.

Το ευρώ υποχώρησε νερίτερα σε χαμηλό τεσσάρων μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2683 δολ. και σε χαμηλό τριών μηνών έναντι του γεν, στα 101,904 γεν. Τώρα ανακάμπτει στα 1,2714 δολ. Επισημαίνεται ότι μόλις χθες η JPMorgan προέβλεψε ότι το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1,10 δολ. σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχει κατρακυλήσει στο 1,45% και του βρετανικού 10ετούς στο 1,84%, καθώς όλοι αναζητούν ασφάλεια. Αντιθέτως, νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 6,5% και του ιταλικού στο 6,13%, επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα δεδομένου του υψηλού χρέους των δύο χωρών. Οι εντάσεις στην αγορά ομολόγων αμβλύνθηκαν την τελευταία ώρα, με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 6,3% και το spread στις 485 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,82% στις 6.348 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,16% στις 3.044 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,42% στις 6.672 μονάδες. Ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 2,21% στις 4873 μονάδες.

Με κάθετη πτώση έκλεισαν νωρίτερα οι ασιατικές αγορές. Οι δείκτες Hang Seng και Kospi κατέγραψαν βουτιά μεγαλύτερη του 3% με βασικούς ηττημένους τις μετοχές των τραπεζών, τον κλάδο των βασικών πόρων, αλλά και τις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών.

Οριακές κινήσεις πραγματοποιούν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

O τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο των επενδυτών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της HSBC Holdings υποχωρεί κατά 1.3%, της Danske Bank κατά 1.8%, της Banco Santander κατά 2.6% και της Deutsche Bank κατά 2.4%.

«Οι επενδυτές σκέφτονται: Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με την Ελλάδα, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με την Ευρώπη, θα περιμένουμε να δούμε», εξηγεί ο Andrew Sullivan της Piper Jaffray και συμπληρώνει: «Κανείς δεν ξέρει πώς να παίξει το σενάριο της ελληνικής εξόδου από το ευρώ… Είναι πολύ δύσκολο να μαντέψεις πώς θα εξελιχθεί αυτό στις αγορές. Δεν υπάρχει προηγούμενο».

«Τα σεισμικά κύματα που δημιουργήθηκαν από τον ελληνικό πολιτικό σεισμό έπληξαν χθες τις αγορές και πιθανότατα θα συνεχίσουν με διαφορετική ένταση μέχρι να γίνουν οι εκλογές» αναφέρει και η ING.

Ο Tony Brennan, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Citigroup για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δηλώνει ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο πλέον είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι «η Ευρώπη θα αναλάβει πολιτική δράση που θα περιορίσει τον αντίκτυπο».

Οι αναλυτές της Barclays Capital δηλώνουν πιο απαισιόδοξοι ως προς τα μέτρα στήριξης από την Ε.Ε., τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. «Για να σταματήσουν οι φόβοι των αγορών χρειάζονται προληπτικά μέτρα. Δυστυχώς δεν φαίνονται στον ορίζοντα». «Το πιθανότερο είναι πως και τις επόμενες εβδομάδες θα κυριαρχήσει η αβεβαιότητα, καθώς οι αγορές θα προσπαθούν να εκτιμήσουν το ενδεχόμενο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών», καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v