Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 5% για το δολάριο το 2018

Μπαίνοντας στο 2019, οι προοπτικές για το αμερικανικό νόμισμα είναι πιο υποτονικές, λόγω των εκτιμήσεων για κλείσιμο του τριετούς κύκλου αυξήσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ. Πλήγμα (-6%) φέτος για τη στερλίνα από το αδιέξοδο του Brexit.

Κέρδη 5% για το δολάριο το 2018

Ηπιες κινήσεις σημειώνει το δολάριο στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, με το δολάριο Αυστραλίας να ηγείται των κερδών, καθώς οι εντάσεις για την εμπορική διαμάχη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας υποχωρούν.

Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύεται 0,1%, στο $0,7047, αλλά σε ετήσια βάση είναι 10% χαμηλότερα. Το νόμισμα έχει δεχθεί πλήγμα το 2018, λόγω της εμπορικής κόντρας των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ωστόσο, μέσω Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε το Σαββατοκύριακο ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογο του και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.

Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών αντιπάλων του, με μικρές διακυμάνσεις διαμορφώνεται στα 96,43 και είναι σε πορεία για να κλείσει τη χρονιά ανοδικά (+5%).

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε εμπορική διαμάχη το μεγαλύτερο μέρος του 2018, προκαλώντας αναταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Μπαίνοντας στο 2019, οι προοπτικές για το δολάριο είναι πιο υποτονικές, λόγω των εκτιμήσεων για κλείσιμο του τριετούς κύκλου αυξήσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

«Μαζί με τις προβλέψεις για λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων, τα γνωστά ζητήματα των ελλειμμάτων αναμένεται να ρίξουν το βάρος τους στο δολάριο την επόμενη χρονιά», σημειώνει ο Alvin Tan, υπεύθυνος στρατηγικής της Societe Generale, στο Λονδίνο.

Το δολάριο ήταν σχετικά σταθερό στα τέλη του 2018, παρά της υποχώρησης των αμερικανικών yields. Η απόδοση του 10ετούς Treasury ήταν στο 2,71% τη Δευτέρα, έχοντας καταγράψει πτώση 30 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.

Το ευρώ, με ήπιες κινήσεις σήμερα, διαμορφώνεται στο 1,144 δολάριο. Αν και ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, έχει χάσει περίπου 5% έναντι του δολαρίου το 2018. Την ίδια ώρα, η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρώπη παραμένουν πιο αδύναμα από τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η στερλίνα, που έχει δεχθεί πλήγμα φέτος λόγω του αδιεξόδου για το Brexit, ενισχύεται 0,6% στο $1,2783, αλλά έχει χάσει περισσότερο από 6% της αξίας της, σε σχέση με το δολάριο, το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v