Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλό δυόμισι μηνών η στερλίνα

Σήμερα, η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Plan B της Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, βουλευτές της έχουν επεξεργαστεί μυστικά συμβιβαστικές προτάσεις για το ενδεχόμενο νέας απόρριψης της συμφωνίας.

Κοντά σε υψηλό δυόμισι μηνών η στερλίνα

Σε υψηλά σημεία διατηρείται η στερλίνα την Τρίτη, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου θα αποφασιστεί το μέλλον της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παρουσιάζει το Plan B, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που έκλεισε με την ΕΕ. 

Πληροφορίες των Financial Times θέλουν ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαίους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος να έχουν επεξεργαστεί μυστικά σειρά συμβιβαστικών προτάσεων για το ενδεχόμενο που η Βουλή των Κοινοτήτων θα απορρίψει τη συμφωνία αποχώρησης από την Ενωση της Τερέζα Μέι.

Οι βουλευτές προτείνουν, σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου που διέρρευσε, την επέκταση κατά 12 μήνες της διετούς μεταβατικής περιόδου, μέχρι το τέλος του 2021, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για τη διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το σχέδιο πρότασης ζητεί από την Τερέζα Μέι την επαναδιαπραγμάτευση του backstop και την αντικατάστασή του με ένα «δίκτυ ασφαλείας» που θα επιτρέπει τη συνέχιση του καθεστώτος των συναλλαγών χωρίς δασμούς και για τις δύο πλευρές.

Η στερλίνα, που πρόσφατα άγγιξε υψηλό δυόμισι μηνών έναντι του δολαρίου (στο $1,3218) με βοήθεια από την αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί η έξοδος χωρίς επίτευξη συμφωνίας, υποχωρεί από αυτά τα επίπεδα (-0,1%) και τελεί υπό διαπραγμάτευση λίγο χαμηλότερα, στο $1,3144.

Το ευρώ, ελαφρώς ανοδικά (+0,05%), αλλάζει χέρια στο $1,1435, το δολάριο έναντι του γεν σημειώνει θετική κίνηση (+0,1%) στα 109,45 γεν ανά δολάριο, ενώ ο δείκτης δολαρίου -σε σχέση με έξι σημαντικά νομίσματα- παραμένει σταθερός στα 95,75.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v