Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει το δολάριο, υπό πίεση η τουρκική λίρα

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις ΗΠΑ και τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, ενώ στην Τουρκία η λίρα παραμένει υπό πίεση.

Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ και του Ελβετικού φράγκου, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ και την εξέλιξη των σινοαμερικανικών σχέσεων, ενώ η τουρκική λίρα συνεχίζει να κινείται κοντά στο ιστορικό χαμηλό της.

Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στη Ουάσινγκτον για τον νέο γύρο δημοσιονομικής τόνωσης, το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία αποκαθίστανται εν μέρει τα ενισχυμένα επιδόματα για δεκάδες εκατομμύρια άνεργους στις ΗΠΑ. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ωστόσο οι αναλυτές σχολιάζουν πως έστω και τα λίγα μέτρα τόνωσης είναι καλύτερα από το τίποτα.

Ο δολαριακός δείκτης ενισχύονταν κατά 0,1% νωρίτερα, στο 93,5, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,14% στα 1,1772 δολάρια, ενώ αντιθέτως η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,19% στα 1,3075 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας συνεχίζει να αυξάνει το κόστος δανεισμού από την «πίσω πόρτα» προκειμένου να σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Το νόμισμα, που κινήθηκε πτωτικά τις επτά από τις δέκα τελευταίες ημέρες, διαμορφώνονταν στα 7,34 λίρες ανά δολάριο νωρίτερα, έχοντας την Παρασκευή αγγίξει ενδοσυνεδριακό ιστορικό χαμηλό στις 7,3650 λίρες. Από την αρχή του έτους, η λίρα καταγράφει πτώση 19% και είναι μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v