Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό πίεση ξανά η τουρκική λίρα

Το τουρκικό νόμισμα, που την Παρασκευή είχε καταγράψει ιστορικό χαμηλό στις 7,3650 λίρες, υποχωρούσε στις 7,335 λίρες έναντι του δολαρίου.

Προς το ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου διολισθαίνει και πάλι η τουρκική λίρα, μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος σε συνέντευξή του υποβάθμισε την αστάθεια του νομίσματος, λέγοντας πως η ανταγωνιστικότητα της λίρας έχει μεγαλύτερη σημασία από τη συναλλαγματική ισοτιμία. Συμπλήρωσε πως η τουρκική οικονομία φέτος θα καταγράψει από συρρίκνωση 2% μέχρι ανάπτυξη 1%.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε νωρίτερα έως τις 7,3470 λίρες, ενώ αυτήν την ώρα η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώνεται σε 7,335 λίρες. Την Παρασκευή είχε καταγράψει ιστορικό χαμηλό στις 7,3650 λίρες, καταγράφοντας πτώση 19% έναντι του αμερικανικού νομίσματος από την αρχή του έτους.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά έναντι του δολαρίου κινείται η στερλίνα, με τους επενδυτές να προσπερνούν τα απογοητευτικά στοιχεία για το βρετανικό ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν χθες, ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί για την μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική της χώρας. Η στερλίνα ενισχύονταν κατά 0,39% στα 1,3082 δολάρια.

Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,42% έναντι του δολαρίου, στα 1,1834 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v