Σε υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου κινείται το ευρώ

Πιέστηκε το αμερικανικό νόμισμα καθώς οι traders ποντάρουν σε μείωση επιτοκίων από τη Fed. Συνέχισε τις χαμηλές πτήσεις το γεν.

Σε υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου κινείται το ευρώ

Το δολάριο ανέβηκε σήμερα αλλά θα κλείσει το 2023 με απώλειες της τάξης του 2%, αντιστρέφοντας δύο συνεχόμενα χρόνια κερδών.

Από τότε που η Fed ξεκίνησε τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων στις αρχές του 2022, οι προσδοκίες για το πόσο θα έπρεπε να αυξηθούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ ήταν ο μοχλός που στήριξε το αμερικανικό νόμισμα. Όμως, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στη συνέχεια έδωσαν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνεται, οι επενδυτές έστρεψαν την εστίασή τους στο πόσο σύντομα η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,12% σήμερα, στις 101,35 μονάδες, ελαφρά καλύτερα από το χαμηλότερο επίπεδο πέντε μηνών (100,61) την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου, εν τω μεταξύ, έφερε ανακούφιση σε άλλα νομίσματα, με το ευρώ στα 1,1049 δολάρια, κυμαινόμενο ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο πέντε μηνών των 1,11395 δολαρίων που έφτασε την Πέμπτη και σε τροχιά για άνοδο άνω του 3% φέτος.

Η στερλίνα βρισκόταν σε καλό δρόμο για ετήσιο κέρδος 5%, η καλύτερη επίδοσή της από το 2017. Η βρετανική λίρα βρίσκεται στα 1,2711 δολάρια.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) δεν έδωσαν σήμα μειώσεις επιτοκίων, οι traders συνεχίζουν να στοιχηματίζουν ότι αυτό θα συμβεί. 

Το γεν πρόκειται να υποχωρήσει περισσότερο από 7% το 2023, επεκτείνοντας τις απώλειές του για τρίτο συνεχόμενο έτος, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ).

Στην Κίνα, το γουάν κινείται για ετήσια πτώση σχεδόν 3%, πιεσμένο από την παραπαίουσα ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομία του κόσμου μετά την πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v