Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα ιστορικά υψηλά το πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα το energy complex, συνεχίζοντας το ράλυ των τελευταίων ημερών. Από τη μία πλευρά τα μειωμένα αποθέματα του πετρελαίου στην Αμερική και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και από την άλλη η προειδοποίηση από το IEA (International Energy Agency) ότι η προσφορά πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί αυτό τον χειμώνα.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα το energy complex, συνεχίζοντας το ράλυ των τελευταίων ημερών. Από τη μία πλευρά τα μειωμένα αποθέματα του πετρελαίου στην Αμερική και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και από την άλλη η προειδοποίηση από το IEA (International Energy Agency) ότι η προσφορά πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί αυτό τον χειμώνα, καθώς τα αποθέματα στις ανεπτυγμένες χώρες έπεσαν στο τέλος του περασμένου Αυγούστου κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, σε συνδυασμό με τους φόβους ότι η Τουρκία θα εισβάλλει την ερχόμενη εβδομάδα στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να ελέγξει την περιοχή και να απαλλαγούν από τους Κούρδους αντάρτες που επιχειρούν εκεί, ώθησαν το πετρέλαιο σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 84 δολάρια.

Έτσι τα συμβόλαια του αργού (παραδόσεως Νοεμβρίου) αφού κινήθηκαν πτωτικά στο ηλεκτρονικό session, από το άνοιγμα του floor στο Nymex άρχισαν να ανακάμπτουν και αφού κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό στα 84.05 $/barrel, έκλεισαν στα 83.69 δολάρια.

Αμετάβλητο παρέμεινε το πετρέλαιο θέρμανσης στα 224.7 cents/gallon, ενώ ενισχύθηκε τόσο η βενζίνη όσο και το φυσικό αέριο με τα συμβόλαια Νοεμβρίου της πρώτης να κλείνουν στα 208.6 cents/gallon με άνοδο 0.94% και τα συμβόλαια του δευτέρου (σειρά Νοεμβρίου) να ενισχύονται κατά 1.72% και να κλείνουν στα 6.994 $/MMBtu, καθώς έχουμε μπει σε περίοδο υψηλότερης ζήτησης για το προϊόν, λόγω εποχικότητας.

Στα πολύτιμα μέταλλα υποτονική ήταν η σημερινή συνεδρίαση, καθώς τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι κινήθηκαν σε στενό range, συσωρρεύοντας δυνάμεις για άλλη μια ημέρα, ενώ οι κινήσεις του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ έδωσαν τον τόνο. Έτσι τα συμβόλαια του χρυσού σειράς Δεκεμβρίου αφού κινήθηκαν μεταξύ 750 και 757.6 δολαρίων, έκλεισαν τελικά στα 753.8 $/oz, με πτώση 0.38%.

Αντίστοιχη η κίνηση και στο ασήμι μεταξύ 13.795 και 13.995 δολαρίων, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να κλέινουν στα 13.903 $/oz, με απώλειες της τάξεως του 0.59%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v