Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω διακοπής προσφοράς από τη Λιβύη

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,70% στα 48,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,78% στα 51,73 δολάρια. Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, χάρη σε διακοπές στην προσφορά από τη Λιβύη, αλλά και σε προσδοκίες πως η μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα παραταθεί και για το δεύτερο μισό του έτους.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,70% στα 48,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,78% και διαπραγματεύεται στα 51,73 δολάρια.

Και οι δύο ποικιλίες εμφάνισαν χθες άνοδο μεγαλύτερη του 1%.

Η παραγωγή από τα πεδία Sharara και Wafa της δυτικής Λιβύης έχει μπλοκαριστεί από ένοπλους διαδηλωτές, μειώνοντας την παραγωγή κατά 252.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγή του Reuters από τους κόλπους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας National Oil Corporation (NOC).

«Αυτό, μαζί με το ότι ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου ανέφερε ότι είναι πιθανό να υπάρξει παράταση στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, βοήθησαν το ράλι του αργού μέσα στη νύχτα», επιβεβαίωσε ο Greg McKenna, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην AxiTrader.

Όσο η αγορά παραμένει υπερκορεσμένη ενώ η συμφωνία ήδη βρίσκεται στα μέσα της προβλεπόμενης περιόδου εφαρμογής της, υπάρχει μια ευρεία προσδοκία ο περιορισμός στην προσφορά να παραταθεί για άλλους έξι μήνες, μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA), η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για το αμερικανικό αργό στο εξωτερικό το 2016.

«Το 2016, οι αμερικανικές εξαγωγές αργού ήταν κατά μέσο όρο 520.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή 12% παραπάνω από τα επίπεδα του 2015, παρά την ετήσια υποχώρηση στην εγχώρια παραγωγή αργού», τόνισε η υπηρεσία.

Η αμερικανική παραγωγή ενισχύθηκε απότομα και πάλι φέτος, με τους traders να αναμένουν πως οι εξαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών θα αυξηθούν κι άλλο το 2017.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι, καθώς σταθεροποιείται το δολάριο.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,25% στα 1.252,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,45% και διαπραγματεύεται στα 18,17 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v