Μικτή εικόνα στο πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,36% στα 50,39 δολάρια το βαρέλι και το Brent ενισχύεται 0,14% στα 56,51 δολάρια. Άνοδο σημειώνει ο χρυσός, μετά την αναζωπύρωση των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αγορά του πετρελαίου, καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν αν οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί θα παρατείνουν αργότερα σήμερα τις μειώσεις παραγωγής και μετά το Μάρτιο.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,36% στα 50,39 δολάρια το βαρέλι, το Brent καταγράφει άνοδο 0,14% και διαπραγματεύεται στα 56,51 δολάρια.

Υπουργοί συζητούν σήμερα στη Βιέννη την πιθανότητα παράτασης της συμφωνίας των παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, ενώ αναμένεται να μιλήσουν και για την παρακολούθηση των εξαγωγών, ώστε να αξιολογηθεί ο βαθμός συμμόρφωσης στα προβλεπόμενα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, τόνισε στην εισήγησή του πως όλοι οι παράγοντες στην αγορά πετρελαίου υπαινίσσονται προκλήσεις από εδώ και στο εξής για το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Από την άλλη ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ανέφερε την Παρασκευή πως ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του χρειάζεται να δώσουν συνέχεια στη συντονισμένη δράση τους και να εργαστούν επάνω σε μια στρατηγική, από τον Απρίλιο του 2018.

Ωστόσο η Goldman Sachs υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη είναι «σημαντικές αλλά πρώιμες», προσθέτοντας πως «πιστεύουμε πως είναι απίθανο η επιτροπή να προτείνει παράταση των μειώσεων αυτή την εβδομάδα».

Παρομοίως, ο Michael McCarthy, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην CMC Markets στο Σίδνεϋ, προβλέπει «ισχυρή ρητορική, αλλά το αν θα μπορέσουν να τονώσουν τις τιμές του πετρελαίου από τα τρέχοντα επίπεδα ή όχι, είναι άλλο θέμα».

Η προσοχή σε ένα βαθμό θα στραφεί στην Νιγηρία και τη Λιβύη -που προς το παρόν έχουν εξαιρεθεί από τις μειώσεις- και ιδιαίτερα στο αν θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές μειώσεις. Και τα δύο αυτά μέλη του ΟΠΕΚ έχουν προσκληθεί στη συνάντηση.

«Η αγορά είναι ακόμη διχασμένη μεταξύ του αν η συνεδρίαση θα φέρει νέες μειώσεις στο τραπέζι», ανέφερε σε έκθεσή της η ANZ Bank.

«Με τα αμερικανικά αποθέματα να παραμένουν ανεβασμένα, ένα ισχυρό σημάδι για χαμηλότερη προσφορά είναι απαραίτητο για να παραμείνει θετικό το momentum των τιμών», πρόσθεσε.

Ο χρυσός κινείται ανοδικά εν μέσω νέων ανησυχιών για τη Βόρεια Κορέα, αν και οδεύει προς δεύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση.

Το κίτρινο μέταλλο σημειώνει άνοδο 0,19% και διαπραγματεύεται στα 1.297,20 δολάρια η ουγγιά.

Πτωτικά κινείται το ασήμι, κατά 0,28% στα 16,97 δολάρια η ουγγιά. Ενισχύονται η πλατίνα και το παλλάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v