Σε υψηλό δυόμιση ετών το αργό στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς

Πως επηρεάζει τις τιμές η απροσδόκητη μείωση στην παραγωγή αμερικανικού αργού και η πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές αναμένουν άνοδο της αμερικανικής παραγωγής την επόμενη χρονιά, κοντά σε αυτή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού φτάνουν στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα του 2015 την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους, αποτέλεσμα της απροσδόκητης πτώσης της αμερικανικής παραγωγής και της πτώσης των αποθεμάτων.

Στις διεθνείς αγορές, τα συμβόλαια αργού πετρελαίου Brent σημειώνουν άνοδο, υποστηριζόμενα από τις συνεχείς περικοπές της προσφοράς από τους κορυφαίους παραγωγούς του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία καθώς και από την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα.

Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώνεται στα 60,21 δολάρια ανά βαρέλι, αυξημένη κατά 37 σεντς ή 0,6% από το τελευταίο κλείσιμο της, μετά το υψηλό (εποχής Ιουνίου 2015) των 60,32 δολαρίων ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου Brent επίσης καταγράφουν άνοδο, κατά 45 σεντς ή 0,7% στα 66,61 δολάρια το βαρέλι. Το Brent έσπασε το φράγμα των 67 δολαρίων ανά βαρέλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδας, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2015.

Από την αρχή του έτους, το Brent και το αμερικανικό αργό, καταγράφουν άνοδο κατά 17% και 12% αντίστοιχα.

Η σημερινή άνοδος της τιμής του αμερικανικού αργού προκλήθηκε από την απροσδόκητη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία μειώθηκε στα 9.754 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από 9.789 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration.

Η παραγωγή των Η.Π.Α. εξακολουθεί να αυξάνεται σχεδόν κατά 16% από τα μέσα του 2016, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η παραγωγή θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, μέχρι το τέλος του έτους - επίπεδο που ξεπερνάει μόνο η Σαουδική Αραβία και η κορυφαία παραγωγός Ρωσία.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται περαιτέρω από την πτώση των επιπέδων στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Μειώθηκαν κατά 4.6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 22 Δεκεμβρίου, φτάνοντας στα 431.9 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα αποθέματα μειώνονται τώρα σχεδόν κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά τους τον περασμένο Μάρτιο, και πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ή το 2015.

Ο χρυσός σημειώνει άνοδο κατά 0,15%, στα 1.299,10 δολάρια η ουγγιά και φτάνει σε υψηλό μήνα σήμερα, παραμένοντας σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2010. 

Το ασήμι σε άνοδο κατά 0,04%, στα 16,93 δολάρια η ουγγιά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v