Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρώσεις και αποθέματα ενισχύουν το αργό

Πλησιάζει η ημερομηνία επιβολής αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν για πέμπτη εβδομάδα, φτάνοντας σε χαμηλό τρεισίμησι ετών. Συνάντηση ΟΠΕΚ και συμμάχων την Κυριακή.

Κυρώσεις και αποθέματα ενισχύουν το αργό

Ανοδικά κινείται το αργό, για τρίτη μέρα, εν μέσω πτώσης των αμερικανικών αποθεμάτων και ισχυρής ζήτησης για βενζίνη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα, οι ενδείξεις που έρχονται από τον ΟΠΕΚ δεν δείχνουν άνοδο της παραγωγής για την αντιμετώπιση των μελλοντικών ελλείψεων στην αγορά (λόγω κυρίως των κυρώσεων κατά του Ιράν).

Το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύεται 0,8%, στα $71,69 ανά βαρέλι, ενώ το brent με κέρδη 0,35% φτάνει τα $79,68.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν για πέμπτη εβδομάδα, φτάνοντας σε χαμηλό τρεισίμησι ετών, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης επίσης έδειξαν χαμηλότερη εικόνα από αυτή που αναμενόταν, λόγω της ισχυρής ζήτησης.

Τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πτώση κατά 2,7 εκατ.

Οι αμερικανικές κυρώσεις που επηρεάζουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τίθενται σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου και πολλοί αγοραστές έχουν ήδη μειώσει τις ιρανικές αγορές. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο εύκολα οι άλλες χώρες θα μπορέσουν να αναπληρώσουν τη χαμένη τροφοδοσία.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και άλλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συναντώνται την Κυριακή στην Αλγερία για να συζητήσουν πως θα διανέμουν τις αυξήσεις τροφοδοσίας για να αντισταθμίσουν τις ιρανικές απώλειες.

Μικρή υποχώρηση για τον χρυσό, λιγότερη από 0,1%. Διαμορφώνεται στα 1.207,80 δολάρια/ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v