Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 5% στις πετρελαϊκές τιμές

Η 90ήμερη «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, σε συνδυασμό με τη μείωση παραγωγής στον Καναδά, δίνουν ώθηση στις πετρελαϊκές τιμές. Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο το Κατάρ.

«Άλμα» 5% στις πετρελαϊκές τιμές

Άνοδο που ξεπερνά και το 5% καταγράφει η τιμή του αμερικανικού αργού, μετά την «ανακωχή» των 90 ημερών στην οποία συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα στον εμπορικό τους πόλεμο, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ αυτή την εβδομάδα, που αναμένεται να αποφασίσει μειώσεις στην προμήθεια του «μαύρου χρυσού».

Η τιμή του αμερικανικού αργού κινείται 5,05% υψηλότερα στα 53,5 δολάρια το βαρέλι και του Brent ενισχύεται κατά 4,71%, στα 62,26 δολάρια.

Η ανακοίνωση του Καναδά πως η περιφέρεια της Αλμπέρτα θα αναγκάσει τους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 8,7% προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε αγωγό και έχει αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα πετρελαίου, έδωσε περαιτέρω ώθηση στην τιμή του αμερικανικού αργού.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 6 Δεκεμβρίου, όπου θα ανακοινωθεί μείωση της προμήθειας, ώστε να περιοριστεί η υπερβάλλουσα παραγωγή που έχει οδηγήσει σε πτώση κατά περίπου ένα τρίτο της τιμής του αργού από τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, το Κατάρ γνωστοποίησε πως θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο. Οπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση ελήφθη καθώς η χώρα, που είναι από τους πιο μικρές του Οργανισμού αλλά η μεγαλύτερη στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναθεωρεί τον διεθνή ρόλο της και σχεδιάζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της, με επίκεντρο το φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v