Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 5ετίας ο χρυσός μετά τη Fed

Η τιμή spot του χρυσού άγγιξε νωρίτερα τα 1.386,38 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου του 2014, μετά το σήμα της Fed για μείωση επιτοκίων, ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται έως 3%, καθώς κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Ιράν.

Σε υψηλό 5ετίας ο χρυσός μετά τη Fed

Άνοδο 2% καταγράφει η τιμή του χρυσού, η οποία κινείται σε υψηλό τουλάχιστον πέντε ετών, μετά το σήμα της Fed για πιθανή μείωση επιτοκίων αργότερα φέτος, κάτι που οδήγησε σε χαμηλότερο επίπεδο το δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικών treasuries.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας για τη διακράτηση μη αποδοτικών ράβδων χρυσού και επιβαρύνουν το δολάριο, με αποτέλεσμα ο χρυσός να καθίσταται φθηνότερος για τους επενδυτές που διακρατούν άλλα νομίσματα.

Όπως σχολίαζε στο Reuters αναλυτής της Philip Futures, «ο στόχος για τους επενδυτές χρυσού έχει κινηθεί στα 1.400 δολάρια και το κλειδί είναι να διατηρηθεί η δυναμική αυτή για αυτήν την εβδομάδα. Πιο μακροπρόθεσμα, θα είναι δύσκολο να παραμείνουμε πάνω από τα 1.400 δολάρια, καθώς με τις καλύτερες συνθήκες για τα assets υψηλότερου ρίσκου λόγω των μειώσεων επιτοκίων, οι επενδυτές μπορεί να κινηθούν προς τις μετοχές».

Η τιμή spot του χρυσού ενισχύονταν κατά 1,7% στα 1.382,7 δολάρια η ουγκιά, έχοντας αγγίξει νωρίτερα τα 1.386,38 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου του 2014.

Τα futures του χρυσού στις ΗΠΑ κατέγραφαν άνοδο 2,8% στα 1.386,30 δολάρια η ουγκιά, έχοντας νωρίτερα αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018 στα 1.397,7 δολάρια.

Άνοδος έως 3% για το πετρέλαιο

Εν τω μεταξύ, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά και την ανακοίνωση του Ιράν πως η Φρουρά της Επανάστασης κατέρριψε αμερικανικό drone, ωθεί τις τιμές του πετρελαίου έως 3% υψηλότερα.

Οι φόβοι για αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί την Τεχεράνη για τις επιθέσεις που έγιναν κατά δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ομάν, κάτι το οποίο αρνείται το Ιράν.

Οι πετρελαϊκές τιμές είχαν αρχίσει πάντως από νωρίς να κινούνται ανοδικά, με στήριξη από τις ενδείξεις βελτίωσης της ζήτησης στις ΗΠΑ, τη συμφωνία μεταξύ του OPEC και άλλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών για την ημερομηνία συνάντησής τους όπου θα συζητηθεί η μείωση της παραγωγής, αλλά και από τις ενδείξεις πως ΗΠΑ και Κίνα επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δώσουν λύση στην εμπορική τους διένεξη.

Η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 2,28% στα 63,23 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 2,47% στα 55,09 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v