Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 4% στο πετρέλαιο μετά τη συμφωνία του OPEC+

Τα κέρδη στην τιμή του «μαύρου χρυσού» ήταν σχετικά περιορισμένα, εν μέσω ανησυχιών πως η περικοπή-μαμούθ δεν θα είναι αρκετή για να στηριχθεί η αγορά εν μέσω αυξημένης προσφοράς αλλά εξαιρετικά μειωμένης ζήτησης λόγω κορωνοϊού.

Άνοδος 4% στο πετρέλαιο μετά τη συμφωνία του OPEC+

Με άνοδο που ξεπέρασε το 1 δολάριο αντέδρασαν οι πετρελαϊκές τιμές, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί για την μεγαλύτερη μείωση παραγωγής στην ιστορία.

Ωστόσο, τα κέρδη στην τιμή του «μαύρου χρυσού» ήταν σχετικά περιορισμένα, εν μέσω ανησυχιών πως η περικοπή δεν θα είναι αρκετή για να στηριχθεί η αγορά εν μέσω αυξημένης προσφοράς αλλά εξαιρετικά μειωμένης ζήτησης λόγω κορωνοϊού, η οποία έχει μειωθεί κατά περίπου 30%.

Η τιμή του αργού ενισχύεται κατά 4% στα 23,67 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 3,62% στ 32,62 δολάρια.

Μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων, ο OPEC, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί (OPEC+) συμφώνησαν τελικά χθες Κυριακή να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και Ιούνιο για να στηρίξουν τις τιμές, όγκος που αντιπροσωπεύει γύρω στο 10% της παγκόσμιας προμήθειας.

«Αυτό που κάνει αυτή η συμφωνία είναι να δίνει τη δυνατότητα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και τις εθνικές οικονομίες και άλλες βιομηχανίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο να αποφύγουν μια πολύ βαθιά κρίση», σχολίαζε ο αντιπρόεδρος της IHS Markit, Daniel Yergin.

«Αυτό περιορίζει την αύξηση αποθεμάτων, κάτι που θα μειώσει την πίεση στις τιμές όταν –και όποτε- επιστρέψει η κανονικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v