Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 3 ετών χτυπάει η τιμή του πετρελαίου

Πέμπτη διαδοχική μέρα ανόδου, με το μπρεντ να παίρνει τον δρόμο για τα $80. Ανησυχίες για την προσφορά ενώ σε πολλές χώρες αυξάνεται η ζήτηση. Πέφτουν τα αποθέματα στις ΗΠΑ, δεν κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ+.

Υψηλό 3 ετών χτυπάει η τιμή του πετρελαίου

Κοντά σε υψηλό 3ετίας έφτασε η τιμή του μπρεντ τη Δευτέρα, καταγράφοντας πέμπτη διαδοχική μέρα ανόδου. Προηγήθηκε η αναστολή των νόμων περί ανταγωνισμού από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έτσι ώστε να βελτιωθεί η παράδοση καυσίμων στα πρατήρια, εν μέσω αυξημένης ζήτησης.

Παράλληλα, η United States Energy Information Administration (διοικητική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τις πληροφορίες σχετικά με την Ενέργεια) ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποθέματα πετρελαίου στη χώρα μειώθηκαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας στα 414 εκατ. βαρέλια.

Η σφιχτή προσφορά συνεχίζει να αντλεί τα αποθέματα σε όλες τις περιοχές, σημειώνουν αναλυτές της ANZ. Η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου συμβάλλει επίσης στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς γίνεται σχετικά πιο φθηνό για την παραγωγή ενέργειας, προσθέτουν.

Την ίδια ώρα, παγιδευμένοι από την ανάκαμψη της ζήτησης, τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, δυσκολεύτηκαν να αυξήσουν την παραγωγή καθώς οι χαμηλές επενδύσεις ή οι καθυστερήσεις συντήρησης λόγω της πανδημίας συνεχίζονται.

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,15% και φτάνει στα $74,82 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση βρίσκεται στα $79,02.

Στα $90 βλέπει το πετρέλαιο η Goldman Sachs

Την ίδια ώρα, αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για τις τιμές του πετρελαίου μπρεντ η Goldman Sachs, που πλέον εκτιμά ότι θα φτάσει στα 90 δολάρια ανά βαρέλι στα τέλη της χρονιάς, από $80 που εκτιμούσε προηγουμένως.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η ταχύτερη ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων και το χτύπημα του τυφώνα Ida οδήγησαν σε περιορισμένη τροφοδοσία παγκοσμίως.

«Ενώ εδώ και καιρό διατηρούσαμε μια bullish άποψη για το πετρέλαιο, το τρέχον έλλειμμα προσφοράς-ζήτησης παγκοσμίως είναι μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε, με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης από τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα να είναι ακόμη γρηγορότερη από ό,τι είχαμε προβλέψει και με την παγκόσμια προσφορά να βρίσκεται χαμηλότερα από τις προβλέψεις», ανέφερε η Goldman σε σημείωμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v