Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στα $100 διατηρείται το πετρέλαιο μετά τη βουτιά

Η κατρακύλα των τιμών λόγω φόβων για ύφεση ήταν υπερβολική, ενώ και οι προοπτικές για την κατανάλωση ενέργειας στην Κίνα βελτιώθηκαν, σημειώνει η Goldman Sachs. Στα $103 το μπρεντ και στα $99 το αμερικανικό αργό.

Κοντά στα $100 διατηρείται το πετρέλαιο μετά τη βουτιά

Κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι σταθεροποιείται το πετρέλαιο καθώς τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group, δήλωσαν ότι η βουτιά λόγω των φόβων ότι η ύφεση θα βλάψει τη ζήτηση ήταν υπερβολική και οι προοπτικές για την κατανάλωση ενέργειας στην Κίνα βελτιώθηκαν.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) καταγράφει μικρές μεταβολές στα 99,35 δολάρια, μετά την κατάρρευση κατά 8% στο χαμηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Απριλίου, καθώς η αυξανόμενη αγωνία για επιβράδυνση ώθησε σε ξεπούλημα εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένου του αργού. Το μπρεντ ενισχύεται 0,4%, στα 103,15 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Goldman Sachs είπε ότι η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά την προσφορά και τα αποθέματα πλησιάζουν σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα, αν και η Citigroup έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές μπορεί να πέσουν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο σε ασταθή βάση, καθώς οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση τάραξαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Με τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να αυξάνουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, οι επενδυτές αποτιμούν τις συνέπειες μιας επιβράδυνσης.

«Ενώ οι πιθανότητες ύφεσης πράγματι αυξάνονται, είναι πρόωρο για την αγορά πετρελαίου να υποκύψει σε τέτοιες ανησυχίες», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs, συμπεριλαμβανομένου του Damien Courvalin. «Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, με την άνοδο της ζήτησης πετρελαίου φέτος να υπερβαίνει σημαντικά την αύξηση του ΑΕΠ».

Η ενίσχυση του δολαρίου επιβάρυνε επίσης τα εμπορεύματα αυτή την εβδομάδα, καθώς ο δείκτης δολαρίου σημείωσε ράλι φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από δύο χρόνια, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τον κίνδυνο. Η άνοδος του δολαρίου κάνει τις πρώτες ύλες όπως το πετρέλαιο πιο ακριβές για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v