Πάνω από $94 το μπρεντ, το βλέμμα στα $100

Οι ανησυχίες για την προσφορά και οι προσδοκίες για φρένο στην άνοδο των επιτοκίων από Fed-EKT, σε συνδυασμό με βελτιωμένα στοιχεία στην Κίνα, οδηγούν στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Πάνω από $94 το μπρεντ, το βλέμμα στα $100

Ξεπέρασε τα 94 δολ. το βαρέλι η τιμή του Brent την Παρασκευή, σε νέο ρεκόρ μέσα στο 2023. Την τελευταία εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου καλπάζουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, φουντώνοντας το κόστος της βενζίνης, αφού η Κίνα μείωσε τις απαιτήσεις σε μετρητά των τραπεζών για να τονώσει την οικονομική της ανάκαμψη και λόγω των προσδοκιών ότι οι μεγάλοι κύκλοι αύξησης των επιτοκίων πλησιάζουν στο τέλος τους.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 46 σεντς, ή 0,5%, στα 94,16 δολάρια στις 0027 GMT, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 0,6% στα $90,74. Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαπραγματεύονταν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο.

Η αναλύτρια Tina Teng των αγορών CMC είπε ότι οι περικοπές των υποχρεωτικών αποθεματικών στις τράπεζες της Κίνας συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των βιομηχανικών μετάλλων γενικά, σε συνδυασμό με σημάδια σταθεροποίησης στην κινεζική οικονομία από τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή που ανέκαμψαν τον Αύγουστο.

Οι επίμονες ανησυχίες για την προσφορά και οι προσδοκίες για τη διατήρηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αφού η Ευρώπη άφησε να εννοηθεί ότι η αύξησή της την Πέμπτη θα ήταν η τελευταία της, οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου σε ανοδική τροχιά, για να τερματίσουν υψηλότερα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

«Το στοίχημα στο πετρέλαιο γίνεται αγαπημένο trading στη Wall Street. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η απόφαση του OPEC+ (πετρελαιοπαραγωγών χωρών) στα τέλη του περασμένου μήνα θα κρατήσει την αγορά πετρελαίου πολύ σφιχτή το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο αναλυτής Edward Moya στον OANDA.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει πως οι εκτεταμένες περικοπές της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα οδηγήσουν σε έλλειμμα στην αγορά μέχρι το τέταρτο τρίμηνο. Οι τιμές υποχώρησαν για λίγο σε μια έκθεση για πτώση αποθεμάτων στις ΗΠΑ, αλλά σύντομα συνέχισαν την άνοδό τους καθώς επικράτησαν οι ανησυχίες για την προσφορά.

Συμβάλλοντας στην αύξηση του αργού κατά περισσότερο από 4% από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αλλά και ο ΟΠΕΚ προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι η αγορά θα είναι ελλειμματική μέχρι το τέλος του έτους.

Το αργό στο Λονδίνο έχει πλέον εκτιναχθεί πάνω από 30% από το χαμηλό που είδαμε στα μέσα Ιουνίου, κάτι που αυξάνει τις προβλέψεις των αναλυτών ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Πάντως, σημειώνει ότι υπάρχουν τεχνικές ενδείξεις ότι το ράλι ίσως πατήσει φρένο, επικαλούμενο έναν τεχνικό δείκτη 14 ημερών του μπρεντ που είναι πάνω από το όριο που σηματοδοτεί ότι είναι δυνατή η υποχώρηση των τιμών.

«Οι αγορές πετρελαίου πρέπει τώρα να εξετάσουν εάν τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι μια πιθανότητα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, δεδομένης της έκτασης των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+», σχολίασε ο Vivek Dhar της Commonwealth Bank of Australia. Τα χαμηλότερα παγκόσμια αποθέματα αργού θέτουν τις τιμές σε κίνδυνο αυξημένης αστάθειας, είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v