Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά σε ένα χρόνο στα $95 το αμερικανικό αργό

Εκτόξευση 30% για το αμερικανικό αργό από τα τέλη Ιουνίου. Κατηφορίζουν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας πόσο γρήγορα σφίγγει η αγορά λόγω των περικοπών Σ. Αραβίας και Ρωσίας.

Πρώτη φορά σε ένα χρόνο στα $95 το αμερικανικό αργό

Πρώτη φορά σε ένα χρόνο έφτασε στα 95 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό. Προηγήθηκε η πτώση των αποθεμάτων σε κρίσιμα επίπεδα, σε σημαντικό κόμβο αποθήκευσης των ΗΠΑ, γεγονός που ανέδειξε ένα διευρυνόμενο παγκόσμιο έλλειμμα. Την ίδια ώρα, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο νέων φόρων στις εξαγωγές πετρελαίου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate, WTI) ξεπέρασε για λίγο το όριο των $95, μετά από άλμα 3,6% την Τετάρτη -ήταν η μεγαλύτερη άνοδός του από τις αρχές Μαΐου. Τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα -το σημείο παράδοσης για αμερικανικό αργό- έπεσαν λίγο κάτω από τα 22 εκατομμύρια βαρέλια, σημείο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2022 και κοντά στα ελάχιστα λειτουργικά.

«Ο φόβος μου σε αυτή την αγορά είναι ότι έχουμε μειώσει πάρα πολύ τα αποθέματα», δήλωσε στο Bloomberg TV η Amrita Sen, επικεφαλής έρευνας στη συμβουλευτική Energy Aspects. «Αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι ότι το Cushing έχει στεγνώσει».

Τα συνολικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, αποδεικνύοντας πόσο γρήγορα σφίγγεται η αγορά λόγω των περικοπών της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Το WTI έχει εκτιναχθεί περίπου κατά 30% από τα τέλη Ιουνίου και βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από τις αρχές του 2022, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στις κεντρικές τράπεζες.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε έλλειμμα έως και 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο. Με τη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα να αποδεικνύεται ανθεκτική, πολλοί στην αγορά βλέπουν πλέον ότι το πετρέλαιο θα φτάσει στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, παρότι το ράλι του δολαρίου και οι ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια παγκοσμίως εξακολουθούν να υφίστανται.

Αυτή την ώρα, το αμερικανικό αργό με άνοδο 1% βρίσκεται στα 94,62 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ με κέρδη 0,8%, στα $97,30.

«Είναι θέμα χρόνου να σπάσει το φράγμα των 100 δολαρίων το μπρεντ», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v