Το πετρέλαιο διατηρεί τα κέρδη του, καθώς ενισχύεται ο σκεπτικισμός σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία για την αποκατάσταση των ενεργειακών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Το Brent διαπραγματευόταν κοντά στα $90 το βαρέλι, αφού ενισχύθηκε κατά 12% στις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις. Τα futures έχουν καταστεί ευαίσθητα στις πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες επαναλειτουργίας της κρίσιμης θαλάσσιας οδού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε την αβεβαιότητα αργά την Τρίτη, δηλώνοντας ότι «ελέγχουμε πλήρως» τα Στενά του Ορμούζ και ότι δεν εμπιστεύεται το Ιράν. Οι δηλώσεις ακολούθησαν τις ευρείας κλίμακας νέες απαιτήσεις του προς την Ισλαμική Δημοκρατία αυτή την εβδομάδα, αφού η Τεχεράνη επανέλαβε τα αιτήματά της για αποζημιώσεις στις συνομιλίες που αποσκοπούν στον τερματισμό του πεντάμηνου πολέμου.
Πριν από τις δηλώσεις του Τραμπ, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη βρίσκονται «κοντά σε κάποιου είδους συμφωνία» για τα Στενά. Οι συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ μεταξύ Ιράν και Ομάν έχουν επίσης φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, μετέδωσε το Al Jazeera, επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.
«Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου υποδηλώνει ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές ως προς το ενδεχόμενο μιας επικείμενης συμφωνίας που θα αποκαταστήσει τις ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ», έγραψε σε σημείωμά του ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. Η εξάντληση των παγκόσμιων αποθεμάτων απειλεί να ωθήσει το Brent προς τα $100 το βαρέλι, πρόσθεσε.
Το Brent έχει εκτιναχθεί σχεδόν κατά 50% φέτος, ενώ ορισμένες κατηγορίες καυσίμων έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με το ντίζελ να ενισχύεται επίσης λόγω των επιπτώσεων του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι οι διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου που απορρέουν από τη σύγκρουση με το Ιράν θα ανέλθουν σε περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του 2027, σύμφωνα με τη Short-Term Energy Outlook της Energy Information Administration.
Οι εντάσεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν αυξημένες, καθώς ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσε δύο πυραύλους Hellfire εναντίον φορτηγού πλοίου με σημαία Παναμά, το οποίο επιχειρούσε να παραβιάσει τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών. Οι εχθροπραξίες έχουν επίσης επεκταθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι έχουν στοχοποιήσει πλοία και ενεργειακές υποδομές.