Πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα με το βλέμμα στην... Σκωτία

Το ντέρμπι του δημοψηφίσματος στην Σκωτία έχει επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων. Αυξάνεται το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς η Καταλονία ετοιμάζεται για το δικό της δημοψήφισμα.

Τα ισπανικά ομόλογα συγκαταλέγονται στις παράπλευρες απώλειες του ντέρμπι που εξελίσσεται με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για την ιβηρική χώρα, με τους trader να επισημαίνουν ότι υπάρχουν ανησυχίες για αντίστοιχες εξελίξεις και στην Καταλονία.

Συγκεκριμένα, ο αποδόσεις των 10ετών τίτλων της Ισπανίας ενισχύονται κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,19%, ενώ αντιθέτως οι αποδόσεις άλλων ευρωπαϊκών τίτλων κινήθηκαν σήμερα πτωτικά κατά 4 – 5 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,606% και της Ιταλίας στο 2,355%.

Το δημοψήφισμα στην Σκωτία εξελίσσεται σε σκληρό ντέρμπι με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν μάλιστα προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας στο στρατόπεδο της απόσχισης. Η Καταλονία σχεδιάζει τη διεξαγωγή του δικού της δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας το Νοέμβριο, αν και η Μαδρίτη δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα αυτής της διαδικασίας.

«Είναι αρκετά εμφανές ότι οι επενδυτές μελετούν πλέον περισσότερο τα σχέδια των Καταλανών για ανεξαρτησία καθώς το κίνημα στην Σκωτία έχει κερδίσει τόσο πολύ έδαφος μέσα σε λίγες ημέρες» δήλωσε ο Κρίστιαν Λενκ της DZ Bank

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v