Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 2μήνου τα γερμανικά yields μετά τα στοιχεία της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα έχει προς επένδυση 130 δισ. ευρώ από λήξεις ομολόγων. Μεγάλος "κερδισμένος" η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Κοντά στο χαμηλό δυο μηνών παραμένει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την ΕΚΤ που έδειξαν πως η ροή επανεπένδυσης από τις λήξεις ομολόγων θα στηρίξει σημαντικά τις περιφερειακές αγορές ομολόγων το επόμενο έτος.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, αν και με μειωμένο ύψος αγορών στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Ιανουάριο, έχει συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν πως αυτές οι μηνιαίες ροές θα πλησιάζουν τα 40 δισ. ευρώ όταν η ΕΚΤ επανεπενδύσει τα κεφάλαια από τις λήξεις ομολόγων που απέκτησε στο πλαίσιο του QE.

Οι λήξεις ομολόγων, που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά χθες, θα ανέρχονται σε 10,8 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαίως στο 12μηνο από τον Νοέμβριο, δηλαδή περίπου 130 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της επανεπένδυσης αυτής αναμένεται να κατευθυνθεί στη Γερμανία, καθώς η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της κάθε χώρας και η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,34%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,76%, του ισπανικού στο 1,46% και του πορτογαλικού στο 2,02%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,13%, του 5ετούς στο 4,18% και του 2ετούς στο 2,98%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v