Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αύξηση στα κόστη δανεισμού ΕΕ και ΗΠΑ

Οι επενδυτές "βλέπουν" υψηλότερο πληθωρισμό και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων απ' όσο αναμένονταν μέχρι τώρα. Σε υψηλό ετών οι αποδόσεις των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών κινείται το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό πιέζουν τις αγορές ομολόγων παγκοσμίως.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έδειξαν πως οι μισθοί αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον οκτώμισι ετών, πυροδοτώντας προσδοκίες τόσο για υψηλότερο πληθωρισμό, όσο και για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων απ’ όσο αναμένονταν μέχρι τώρα από την Fed.

Οι αγορές των futures δίνουν τώρα πιθανότητα τριών ή και περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα φέτος.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων άγγιξαν νωρίτερα νέο υψηλό τετραετίας σήμερα, στο περίπου 2,89%, του 30ετούς κινείται στο 3,10%, του 10ετούς γερμανικού bund το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015 στο 0,774% και του 30ετούς στο υψηλό διετίας του 1,429%.

Αυτήν την ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,73%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,02%, του ισπανικού στο 1,42% και του πορτογαλικού στο 1,97%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 3,68%, του 5ετούς στο 2,83% και του 2ετούς στο 1,37%.

Οι αγορές ομολόγων ανά τον κόσμο ξεκίνησαν με ισχνές επιδόσεις το 2018, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και οι ενδείξεις αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων τροφοδοτούν τις εκτιμήσεις πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ίσως επιταχύνουν τη σύσφιξη των εξαιρετικά χαλαρών νομισματικών πολιτικών τους.

Σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους επενδυτές να προσέχουν για πιθανά σχόλιά του σε ότι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ αναλυτές της ING, σε σημείωμά τους, ανέφεραν πως ο κ. Ντράγκι ίσως εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να προειδοποιήσει κατά της «αδικαιολόγητης αύξησης» στα κόστη δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v