Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφουν στην ασφάλεια των ομολόγων οι επενδυτές

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κινούνται πτωτικά, έχοντας τις τελευταίες συνεδριάσεις αγγίξει υψηλά πολλών ετών. Το yield του bund καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δυο μηνών, του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί από το υψηλό 4ετίας, ενώ του ιαπωνικού κινείται σε χαμηλό μήνα.

Το μαζικό «ξεπούλημα» στις αγορές μετοχών, σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη, «σπρώχνει» και πάλι τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων (ειρωνικό, αν σκεφτεί κανείς πως τα ομόλογα ήταν αυτά που πυροδότησαν το άγριο sell off στις χρηματαγορές...).

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κινούνται πτωτικά, έχοντας τις τελευταίες συνεδριάσεις αγγίξει υψηλά πολλών ετών, λόγω των εκτιμήσεων πως η ισχυροποίηση της ανάπτυξης και η αύξηση του πληθωρισμού θα ενθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική τους πολιτική.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δυο μηνών, υποχωρώντας σήμερα κατά 5 μ.β. στο 0,68%, ενώ του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί από το υψηλό τετραετίας, στο 2,648% και του ιαπωνικού σε χαμηλό μήνα, στο 0,065%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου κινείται στο 1,99%, του πορτογαλικού στο 2,03%, του ισπανικού στο 1,42%, του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,75%, του 5ετούς στο 3,01% και του 2ετούς στο 1,48%.

«Στην περίπτωση αποφυγής ρίσκου, μπορεί να δούμε στήριξη για τα κρατικά ομόλογα. Όμως μακροπρόθεσμα, το sell-off των ομολόγων θα συνεχιστεί διότι η ανάπτυξη είναι ισχυρή, ο πληθωρισμός αυξάνεται και οι κεντρικές τράπεζες οδεύουν προς ομαλοποίηση της πολιτικής τους», σχολίαζε στο Reuters ο αναλυτής της KBC, Mathias van der Jeugt.

Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι όλο και πιο σίγουρη πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ταυτόχρονα με την οικονομική ανάπτυξη, όμως η αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος αποτελεί ένα πιθανό εμπόδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v