Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 4,07% ανέρχεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Οι αγορές ομολόγων δέχονται πιέσεις από την πολιτική αναστάτωση στην Ιταλία και τις διαφωνίες για τον προϋπολογισμό, την ώρα που δημοσιεύματα θέλουν τον ΥΠΟΙΚ έτοιμο για παραίτηση.

Ανοδική κίνηση σημειώνεται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Του 10ετούς, κατά τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα, διαμορφώνεται στο 4,07%, του 7ετούς κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,68%, ενώ του 5ετούς κατά οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,16%.

Οι αγορές ομολόγων δέχονται πιέσεις από την πολιτική αναστάτωση στην Ιταλία. Δημοσιεύματα θέλουν τον υπουργό Οικονομικών έτοιμο να παραιτηθεί, εν μέσω διαφωνιών για τους στόχους του προϋπολογισμού. Ο κυβερνητικός συνασπισμός επιθυμεί να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να προχωρήσει σε αύξηση δαπανών.

Τη διάθεση του Τζιοβάνι Τρία για αποχώρηση διέψευσε πάντως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι εργάζεται για τον προϋπολογισμό, ενόψει συνεδρίασης υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε έλλειμμα στον προϋπολογισμό ύψους 2,4% για το 2019. Το επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς σημειώνει άνοδο και φτάνει στο 2,96% από 2,82% την προηγούμενη μέρα.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κινείται σταθεροποιητικά, στο 1,53% ενώ του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί δύο μονάδες βάσης, στο 0,51%.

Υποχωρεί 9 μονάδες βάσης η απόδοση του 5ετούς κυπριακού, στο 0,975%, μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει ξανά τις αγορές κυπριακών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

«Το Ευρωσύστημα ξαναξεκίνησε τις αγορές κυπριακών κρατικών ομολόγων (σήμερα, με διακανονισμό τον Οκτώβριο του 2018)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται χαμηλότερα, στο 3,05%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v