Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1,27% και σε νέο ιστορικό χαμηλό το ελληνικό 10ετές

Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στο 0,51% του 5ετούς. Το spread του 10ετούς καταγράφει νέο ρεκόρ, σε σημείο πριν το 2004, στις 165 μονάδες βάσης. Προεξοφλείται αναβάθμιση από την S&P.

Στο 1,27% και σε νέο ιστορικό χαμηλό το ελληνικό 10ετές

Καθοδικά κινείται το ελληνικό κόστος δανεισμού στο trading της Τρίτης, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να φτάνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά σημεία. Του 10ετούς διολισθαίνει κατά 7,9 μονάδες βάσης, στο 1,27 και του 5ετούς κατά 9,5 μονάδες βάσης, στο 0,51%.

Το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται επίσης σε νέο ιστορικό χαμηλό, πριν το 2004, στις 165 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές προεξοφλούν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης έχει διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή του για τη χώρα από τον περασμένο Ιούλιο, πριν την έξοδο από τα μνημόνια. Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS την 1η Νοεμβρίου.

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά yields

Χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων την Τρίτη, ενόψει νέας –αποφασιστικής σημασίας- ψηφοφορίας για το Brexit, απόψε. 

Απόψε αναμένεται να ανακαλύψει ο Μπόρις Τζόνσον εάν έχει οποιαδήποτε πιθανότητα για να περάσει τη συμφωνία του Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο και αν θα το καταφέρει ενόψει της διορίας της 31ης Οκτωβρίου.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, δύο φορές έχει απορριφθεί η συμφωνία του Τζόνσον από τα μέλη της Βουλής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει ωστόσο να περάσει -και με μεγάλη ταχύτητα- το νομοσχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσει τη νομική συμφωνία. 

Η ώρα της αλήθειας θα είναι περίπου στις 19:00 (τοπική, 21:00 ώρα Ελλάδος), όταν θα διεξαχθεί ψηφοφορία Δεύτερης Ανάγνωσης, για το αν το Κοινοβούλιο συμφωνεί με τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με προηγούμενες ψηφοφορίες των βουλευτών και τις δηλώσεις τους, ο Τζόνσον έχει μάλλον αρκετή στήριξη για να κερδίσει την ψηφοφορία.

Ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθήσει και μία ακόμη, για το αν οι βουλευτές συμφωνούν με το γρήγορο χρονοδιάγραμμα του νομοσχεδίου. Εάν δεν περάσει αυτό το εμπόδιο, θα μπορούσε ακόμη να υλοποιήσει το Brexit, αλλά έχει μικρή πιθανότητα να το πετύχει εγκαίρως.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί 3,3 μονάδες βάσης, στο -0,07%, του γερμανικού 10ετούς, με ίδια κίνηση, διαμορφώνεται στο -0,38%, του ισπανικού αντίστοιχου τίτλου, με πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, φτάνει στο 0,25% ενώ του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί 6,2 μονάδες βάσης, στο 1,02%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόδοση του 10ετούς Treasury διολισθαίνει κατά 2,4 μονάδες βάσης, στο 1,76%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v