Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ τιμολογούν οι αγορές ομολόγων

Το μοντέλο πρόβλεψης επιτοκίων της ΕΚΤ ίσως να μη δουλεύει όπως παλιά, βάσει της καμπύλης αποδόσεων. Το yield του 10ετούς γερμανικού ομολόγου παραμένει αμετάβλητo στο -0,24%. Πάνω 4 μονάδες το ιταλικό (1%). Στο 1,22% το ελληνικό 10ετές.

Δύο αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ τιμολογούν οι αγορές ομολόγων

Οι αγορές χρήματος της Ευρωζώνης επανήλθαν την Παρασκευή στο σενάριο της αύξησης των επιτοκίων, τιμολογώντας δύο αυξήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπως και άλλες αγορές, σημειώνουν έντονη μεταβλητότητα τις τελευταίες εβδομάδες, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο χρόνο που οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Μετά την τιμολόγηση μίας αύξησης επιτοκίων έως τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αγορές τώρα κινούνται προς τιμολόγηση μίας ακόμα αύξησης έως τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου παραμένει αμετάβλητη στο -0,24% την Παρασκευή. Του 10ετούς ιταλικού σημειώνει άνοδο 4 μονάδων βάσης στο 1,0%, για πρώτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, οδηγώντας την διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού πάνω από τις 120 μονάδες βάσης.

Η άνοδος των τιμών στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει ξανά κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το 2023, επομένως δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο Λιθουανός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Gediminas Simkus.

Επιπλέον, η Αυστρία προσέλαβε τις JPMorgan και UniCredit ως συμβούλους της για την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της την επόμενη χρονιά.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v