Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντική πτώση για το κόστος του ελληνικού δανεισμού

Κατά 11 μονάδες βάσης καθοδικά κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που φτάνει στο 1,12%. Υποχωρεί 9 μονάδες βάσης του 5ετούς, στο 0,33%. Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Σημαντική πτώση για το κόστος του ελληνικού δανεισμού

Σημαντική πτώση καταγράφει το κόστος του ελληνικού δανεισμού την Πέμπτη, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί 11 μονάδες βάσης, στο 1,12% και του 5ετούς κατά 9 μονάδες βάσης χαμηλότερα να φτάνει στο 0,33%.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, δεσμευόμενη να κρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού. 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων της εποχής της πανδημίας τον Μάρτιο και θα ανοίξει το δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2022, καθώς η οικονομία προσεγγίζει την πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου παραμένει σταθερή στο -0,37%. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου δύο μονάδες βάσης χαμηλότερη στο 0,90%, αντανακλώντας ίσως, όπως μεταδίδει το Reuters, κάποια αισιοδοξία ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει παρουσία στις αγορές ομολόγων, ακόμη και αν διαφαίνεται ότι θα περιορίσει τις αγορές.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι αγορές ομολόγων στα πλαίσια του έκτακτου προγράμματος στήριξης των 1,85 τρισ. ευρώ (PEPP) θα μειωθούν το επόμενο τρίμηνο και θα λήξουν στα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, το άλλο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), θα ενισχυθεί, αντισταθμίζοντας μέρος αυτών των απωλειών. 

Λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται από την παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να καθυστερήσει ορισμένες αποφάσεις για την μορφή που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης μετά τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v