Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρέχουν στα «καταφύγια» οι επενδυτές, ράλι για τα κρατικά ομόλογα

Βυθίζονται οι αποδόσεις. Η νέα βουτιά στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές οδηγεί στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Τα sell off στα χρηματιστήρια χτυπούν συναγερμό στις διεθνείς αγορές. Οι φόβοι ρίχνουν πάνω από $1 το αργό και 1,5% το ευρώ.

Τρέχουν στα «καταφύγια» οι επενδυτές, ράλι για τα κρατικά ομόλογα

Νέα μεγάλη ανάσα παίρνουν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις βυθίζονται ξανά σήμερα, καθώς μια νέα βουτιά στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ώθησε τους επενδυτές να δίνουν μάχη για την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Οι κινήσεις είναι ιδιαίτερα δραματικές, με την απόδοση του 2ετούς γαλλικού να πέφτει 33 μονάδες βάσης (bps) στο 2,70%. Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται όταν οι τιμές αυξάνονται και αντίστροφα.

Οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρούν 20 bps στο 2,22%.

Η τελευταία στροφή στην ασφάλεια των ομολόγων ήρθε καθώς ο μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια, οδηγώντας τις μετοχές της και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές μετοχές σε βουτιά.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχωρεί 16 bps στο 4,14%, με την απόδοση του 2ετούς κατά 19 bps χαμηλότερα, στο 3,26%. Του 10ετούς ισπανικού κινείται χαμηλότερα κατά 19 μονάδες βάσης, στο 3,33%.

«Οι αγορές τρομοκρατούνται από την ειδησεογραφία για την Credit Suisse, ότι η Eθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν θα αυξήσει το μερίδιό της», δήλωσε ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στη Rabobank.

Με τις αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου χρέους να πέφτουν, το spread μεταξύ των γερμανικών αποδόσεων 2ετών και 10ετών μειώθηκε στις -34 bps την Τετάρτη, έχοντας διαπραγματευθεί στις -70 bps πριν από μια εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται καθοδικά κατά 13 μονάδες βάσης, στο 4,21%, του 7ετούς κατά 16 μονάδες βάσης, στο 3,79% και του 5ετούς κατά 18 μονάδες βάσης, στο 3,64%.

Την ίδια ώρα, οι φόβοι από τα sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μεταφέρονται και στην αγορά εμπορευμάτων, όπου το αμερικανικό αργό υποχωρεί $1,20, στα 70,13 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με παρόμοια πτώση διαπραγματεύεται στα $76,20. Aλμα 1% κάνει ο χρυσός, στα 1.929 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ χάνει 1,5%, με την ισοτιμία στο $1,056, ενώ η στερλίνα υποχωρεί 0,8% και αλλάζει χέρια στο 1,206 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v