Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι για τα ευρωομόλογα, ασφάλεια ψάχνουν οι επενδυτές

Κάθοδο πάνω από 10 μονάδες βάσης για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Το sell off των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών και οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων ανεβάζουν τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ράλι για τα ευρωομόλογα, ασφάλεια ψάχνουν οι επενδυτές

Ράλι κάνουν τα κρατικά ομόλογα σε όλη την ευρωζώνη, παίρνοντας ανάσα από τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων προς το παρόν, την ώρα που το selloff των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών ενίσχυσε τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου κινείται καθοδικά κατά 17 μονάδες βάσης (bps) στο 3,11%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούλιο.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχωρούν 12 μονάδες βάσης, σε χαμηλό δύο εβδομάδων και γύρω στο 2,50%. Σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κινούνται καθοδικά κατά 10 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται χαμηλότερα κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,32%, του 7ετούς με ίδια κίνηση στο 3,88% όπως και του 5ετούς που βρίσκεται στο 3,70%. 

Του 10ετούς ισπανικού με πτώση δέκα μονάδων, στο 3,54%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού κατά έξι μονάδες βάσης, στο 4,32%.

Εφιάλτης για τις τράπεζες των ΗΠΑ οι ζημιές στα ομόλογα

Οι επενδυτές εξαφάνισαν 52,4 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών χθες, εν μέσω εκτεταμένου sell off χρηματοοικονομικών μετοχών το οποίο οι αναλυτές συνέδεσαν με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους.

Το sell-off στις JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo φάνηκε να πυροδοτήθηκε από δυσκολίες στη Silicon Valley Bank, μια μικρή τράπεζα που εστιάζει στην τεχνολογία.

Αργά την Τετάρτη, η SVB αποκάλυψε ότι είχε χάσει περίπου 1,8 δισ. δολάρια μετά τη διάθεση ενός χαρτοφυλακίου τίτλων αξίας 21 δισ. δολαρίων, το οποίο πώλησε ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων πελατών. Οι απώλειες ώθησαν την τράπεζα να ανακοινώσει πώληση μετοχών για να στηρίξει την κεφαλαιακή της θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v