Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές, αναστολές διαπραγμάτευσης σε Γαλλία και Ιταλία

H Φρανκφούρτη χάνει 3%, το Λονδίνο 2,5%, το Παρίσι 3,5%, η Μαδρίτη 3,9% και το Μιλάνο 3,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 3%, ενώ ο τραπεζικός 6,8%. H μετοχή της Credit Suisse κάνει νέα βουτιά, κατά 24%.

Ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές, αναστολές διαπραγμάτευσης σε Γαλλία και Ιταλία

Σημαντικές απώλειες στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι μετοχές πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της Credit Suisse, της Societe Generale και της ιταλικής Monte dei Paschi και της UniCredit, έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται, καθώς οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 3%, ενώ ο τραπεζικός 6,8%. H Φρανκφούρτη χάνει 3%, το Λονδίνο 2,5%, το Παρίσι 3,5%, η Μαδρίτη 3,9% και το Μιλάνο 3,7%.

H μετοχή της Credit Suisse κάνει νέα βουτιά, κατά 24%. O μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια. «Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy την Τετάρτη.

Στο επίκεντρο και η αυριανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξακολουθούν να κλίνουν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της ΕΚΤ για ακόμη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ η οποία προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ερευνούσαν τη δουλειά της Signature Bank με πελάτες κρυπτονομισμάτων, προτού οι ρυθμιστικές αρχές πάρουν ξαφνικά στα χέρια τους την τράπεζα το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG Axel Lehmann δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια «δεν είναι θέμα» για την τράπεζα που προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για τον «Εαρινό Προϋπολογισμό» του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ σήμερα, στον οποίο αναμένεται να ανακοινώσει βασικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη φροντίδα των παιδιών, καθώς η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κρίση κόστους ζωής.

Δάσκαλοι, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στο Μετρό του Λονδίνου θα συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις σήμερα, ενώ προγραμματίζονται συγκεντρώσεις και πορείες κοντά στην Downing Street και το Κοινοβούλιο. Ζητούν καλύτερους μισθούς.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1 δολάριο, στα 72,37 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια άνοδο βρίσκεται στα $78,50.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο 1,074 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v